Hlavní obsah

Ve světě se již používá více než miliarda počítačů

Počet osobních počítačů používaných po celém světě překročil hranici miliardy přístrojů. Uvedla to v pondělí výzkumná společnost Gartner. Dodala, že do roku 2014 se počet počítačů díky silné poptávce na rozvíjejících se trzích zdvojnásobí.

Článek

"Rychlá penetrace na rozvíjejících se trzích je tažena prudkým rozvojem širokopásmového a bezdrátového připojení (k internetu), pokračujícím poklesem průměrných prodejních cen osobních počítačů a obecným zjištěním, že osobní počítače jsou nepostradatelným nástrojem pokroku," řekl výzkumný ředitel Gartneru George Shiffler.

Vyzrálé trhy, jako jsou Spojené státy, západní Evropa a Japonsko, se nyní na počítačích ve světě podílí 58 procenty. Podíl těchto trhů na světové populaci však činí pouze 15 procent, dodal. Společnost Gartner předpokládá, že v letošním roce bude více než 180 miliónů starších počítačů nahrazeno novými.

Část těchto starších počítačů bude prodána dalším uživatelům, část rozebrána a recyklována a část prostě skončí v odpadcích. "Odhadujeme, že zhruba 35 miliónů osobních počítačů bude vyhozeno do odpadu s malým či žádným ohledem na jejich toxický obsah," řekla analytička Gartneru Meike Escherichová.

"To se stane ještě palčivějším problémem, zejména na rozvíjejících se trzích, kde počet vysloužilých osobních počítačů roste," podotkla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám