Hlavní obsah

Co bylo kdysi: Začátky e-mailu

Zažitá zkratka e-mail vznikla z delšího názvu „electronic mail“, tedy z označení pro elektronickou poštu. A ačkoli si dnešní svět bez zpráviček z počítače nedovedeme představit, před rokem 1965 sotva kdo tušil, kam se začne korespondence přesouvat. E-mail je ve skutečnosti starší než internet; některé staré e-mailové systémy byly rozhodujícím nástrojem při tvorbě internetu.

Článek

První systém sdílení informací na dálku byl zprovozněn v roce 1961. Dovoloval několika uživatelům přihlásit se k stejnému „serveru“ a na jeho disku sdílet informace.

Opravdové zasílání e-mailů začalo až v roce 1965. Mezi sebou komunikovali uživatelé jednoho obrovského sálového počítače. E-mail se rychle rozšířil a stal se síťovým e-mailem, což umožňovalo uživatelem posílání zpráv mezi různými počítači.

Komunikace byla omezena jen na lokální síť. Masivně se začalo dopisovat elektronicky až o čtyři roky později s příchodem Arpanetu a následně Internetu. Netrvalo však dlouho a e-mailové schránky začal zaplavovat spam.

Nevyžádaná pošta okupuje e-mail od roku 1978

V květnu 1978 odeslal obchodník Gary Thuerk příjemcům pošty v síti Arpanet zprávu s pozvánkou na promo akci nového počítače. Nevyžádaná pošta byla vlastně prvním spamem.

Thuerk se tehdy snažil nalákat nové klienty společnosti Digital Equipment, ale z obchodního tahu byl skandál a vyhazov, mezi 393 adresáty totiž byli přední vojenští a univerzitní vědci, které dopis rozhořčil a začali jednat.

Miliardy spamů nás obtěžují každý den

Dnes každý den projde elektronickými poštami na sto miliard nevyžádaných e-mailů. „Spam dnes zatěžuje každého z nás,“ tvrdí Graham Cluley ze společnosti Sophos poskytující internetovou ochranu.

Za první čtvrtletí roku 2008 tvořily spamové zprávy 92,3 procenta z celkového objemu odeslaných e-mailů.

Reklama

Související témata:

Související články

E-mailová adresa prozradí váš charakter

Co napsat do políčka „emailová adresa“? Jakou zvolit přezdívku před zavináčem? Tohle dilema řešil každý, kdo si internetovou poštu zakládal. A podle německých...

Spam slaví třicáté narozeniny

Dávno před zrodem internetu dnešní podoby proběhla aféra, kterou lze označit za zrod spamových zpráv. V květnu 1978 odeslal obchodník Gary Thuerk příjemcům...

České dráhy upozorní na výluky e-mailem

Denní nebo týdenní zprávy o výlukách na tratích Českých drah mohou od čtvrtka dostávat přímo jednotliví cestující. Dráhy ve spolupráci se Správou železniční...

Výběr článků

Načítám