Hlavní obsah

Langer podepsal s Microsoftem rámcové obchodní a servisní smlouvy

Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) uzavřel se společností Microsoft rámcové obchodní a servisní smlouvy, díky kterým má stát uspořit kolem 700 miliónů korun při nákupu softwaru. Smlouvy navazují na dohodu o strategické spolupráci, kterou minulý měsíc ministr podepsal se šéfem Microsoftu Stevem Ballmerem.

Foto: Novinky

Microsoft. Ilustrační fotografie.

Článek

"Uzavřené smlouvy zastřeší jednoduchý, průhledný a oboustranně výhodný vztah. Kromě výrazné finanční úspory mají tyto smlouvy další významný cíl, a to boj proti softwarovému pirátství, které zasahuje i veřejnou správu," uvedl Langer. Ministerstvo nyní připravuje pro jednání vlády materiál, který bude navrhovat model transparentního přístupu k nákupu produktů Microsoftu.

Jako nejvýhodnější variantu navrhuje postup, kdy by ministerstvo zorganizovalo soutěž na uzavření rámcové smlouvy na distributory produktů Microsoftu. Tím by podle Langera bylo možné docílit ještě výhodnějších cen pro jednotlivé resorty, a ušetřit tak více než uváděných 700 miliónů korun.

Druhou variantou nákupu produktů Microsoftu, která ale nemusí přinést srovnatelné podmínky pro úřady a instituce ve veřejné správě, je nákup realizovaný samostatně jednotlivými resorty. Kontrolu legálního využívání licencí a vynaložených prostředků by zajišťovalo tzv. Clearingové Centrum.

Smlouva umožní levnější nákup softwaru

Rámcová obchodní a servisní smlouva (Master Business and Service Agreement) vymezuje rámec všech dalších dílčích smluv určených pro jednotlivé subjekty veřejné správy a vzdělávání, kterým umožňuje jednodušší a cenově výhodnější nákup a správu produktů společnosti Microsoft.

Podmínky stanovené v rámcové smlouvě zároveň přináší nárok na nejnovější verze produktů společnosti Microsoft, a to bez ohledu na velikost dané organizace. Institucím veřejné správy umožní výhodný nákup produktů Microsoft smlouvy Enterprise a Select. Pro vzdělávací instituce jsou určeny smlouvy Campus a School, které zajišťují programové vybavení pro veškeré počítače daných institucí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám