Hlavní obsah

Yahoo odstupuje od jednání s Microsoftem

Americká internetová společnost Yahoo ukončila veškerá jednání se softwarovou firmou Microsoft, nenechá se převzít ani jako celek, ani po částech. Uvedla to ve čtvrtek agentura AP.

Článek

Microsoft se od začátku února snažil firmu Yahoo přesvědčit, aby přijala nabídku na převzetí. Jednání ale ztroskotala na ceně, která se managementu Yahoo zdála příliš nízká. Microsoft na začátku února nabídl za jednu akcii Yahoo 31 dolarů, ale s tím, že část kupní ceny uhradí svými akciemi.

Tehdy celková cena vycházela na 44,6 miliardy USD. Podle cen akcií na burze před nečekaným ukončením rozhovorů vycházela hodnota nabídky na převzetí na 29,40 USD za jednu akcii Yahoo. Microsoft sice tuto cenu na poslední chvíli zvýšil na 33 dolarů, management Yahoo si ale řekl o 37 USD.

To znamená, že Microsoft by zaplatil asi 47,5 miliardy dolarů (asi 742 miliard Kč). Do jednání mezi oběma podniky promlouval také investor Carl Icahn, který se snažil Yahoo přesvědčit, aby na nabídku Microsoftu přistoupilo. Minulý týden Icahn navrhl, aby Yahoo přijalo nabídku za 49,5 miliardy dolarů, což ale Yahoo odmítlo.

Akcie Yahoo na zprávu zareagovaly poklesem asi o 13 procent a dostaly se na zhruba 23 dolarů. Microsoft už Yahoo informoval, že nemá zájem jednání obnovovat, a znovu už nechtěl nabídnout ani 47,5 miliardy dolarů, které byl ochoten nabídnout ještě nedávno.

Společnost Yahoo dála oznámila dohodu s firmou Google, která Googlu umožní zobrazovat reklamu i ve vyhledávacím systému Yahoo. Dohoda by měla oběma podnikům zajistit dodatečné roční příjmy zhruba 800 miliónů dolarů (asi 12,6 miliardy Kč).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám