Hlavní obsah

Investor Icahn vyzývá Yahoo k dalším změnám, hrozí odvoláním rady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký miliardář Carl Icahn vyzval vedení internetové společnosti Yahoo k dalším ústupkům a varoval členy správní rady, že pokud nebudou více nakloněni jednání s Microsoftem, který měl o Yahoo zájem, na valné hromadě akcionářů mohou přijít o místo. Yahoo se ale Icahnovým výpadům brání a tvrdí, že s Microsoftem dál jedná.

Článek

Icahn označil kroky vedení Yahoo za nečestné a sebezničující a způsob, jakým firma informovala o jednání s Microsoftem, za zavádějící. Ukázalo se totiž, že Microsoft měl o Yahoo zájem už loni v lednu, kdy nabízel dokonce 40 dolarů za akcii. Yahoo ale nabídku odmítlo.

Prezidentka společnosti Yahoo Susan Deckerová se mezitím snaží vyzdvihnout přednosti nového partnerství, které firma uzavřela s řetězcem Wal-Mart Stores. Deckerová řekla, že nějaká forma spolupráce s Microsoftem je stále možná a její slova se postarala o růst kurzu akcií Yahoo zhruba o 2,7 procenta.

V dopise plném invektiv Icahn akcionářům Yahoo sděluje, že firma pod vedením Jerryho Yanga nebere ohledy na zájmy jednotlivých akcionářů. Tlak na Yanga je tudíž ze strany Icahna stále zřetelnější. Dokumenty, které se objevily v souvislosti se žalobou na Yahoo ukázaly, že Yahoo se snažilo zájem Microsoftu odrazit mimo jiné i zavedením plánu vysokého odstupného.

Icahn vyzval vedení Yahoo, aby anulovalo všechna rozhodnutí

Pokud by Microsoft uspěl, klíčoví zaměstnanci mohli za výhodných podmínek odejít, takže Microsoftu hrozilo, že bude muset víc zaplatit a ještě ztratí nejlepší zaměstnance Yahoo. Icahn vyzval vedení Yahoo, aby anulovalo všechna rozhodnutí, která měla Microsoftu jeho snahu znepříjemnit, a naopak se snažilo o sloučení s Microsoftem.

"I já jsem šokován, kam až Jerry Yang a členové správní rady Yahoo zašli, aby si udrželi funkce a znemožnili akcionářům, aby sami rozhodli, zda chtějí firmu prodat Microsoftu," píše Icahn. Yahoo okamžitě vypálilo obrannou salvu a uvedlo, že Icahnův útok znamená vážné překrucování faktů a manipulaci s nimi.

Jednání se táhnou už od začátku roku

Microsoft se od začátku února snažil Yahoo přesvědčit, aby přijalo nabídku na převzetí. Jednání ale ztroskotala na ceně, která se managementu Yahoo zdála příliš nízká. Microsoft na začátku února nabídl za jednu akcii Yahoo 31 dolarů, ale s tím, že část kupní ceny uhradí svými akciemi.

Tehdy celková cena vycházela na 44,6 miliardy USD. Podle cen akcií na burze před nečekaným ukončením rozhovorů vycházela hodnota nabídky na převzetí na 29,40 USD za jednu akcii Yahoo.

Microsoft sice tuto cenu na poslední chvíli zvýšil na 33 dolarů, management Yahoo si ale řekl o 37 USD. To znamená, že Microsoft by zaplatil asi 47,5 miliardy dolarů (asi 775 miliard Kč). S postupem Yahoo není spokojena řada lidí, vedle drobných akcionářů také některé penzijní fondy.

Některé kvůli tomu podaly na Yahoo žalobu a chtějí po soudu, aby odblokoval všechna kontroverzní opatření, která znemožňovala dohodu o fúzi mezi Yahoo a Microsoftem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám