Hlavní obsah

Korea uložila Intelu pokutu 410 miliónů za zneužívání pozice na trhu

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SOUL

Jihokorejský regulační úřad vyměřil největšímu světovému výrobci čipů Intel pokutu kolem 26 miliónů dolarů, tedy 410 miliónů korun, za zneužívání dominantní pozice na místním trhu. Rozhodnutí, kterému předcházelo tříleté vyšetřování, je pozorně sledováno, protože podobná antimonopolní šetření amerického Intelu jsou vedena rovněž ve Spojených státech a Evropě.

Článek

Hlavní právník Intelu Bruce Sewell uvedl, že firma se proti rozhodnutí s největší pravděpodobností odvolá. "Rozhodnutí nás zklamalo. Domníváme se, že KFTC (Korejská komise pro poctivý obchod) nepochopila, nebo se možná jen rozhodla ignorovat velkou část důkazů, které popírají její závěry," řekl Sewell.

KFTC uvedla, že Intel v letech 2002 až 2005 nabízel jihokorejským výrobcům počítačů slevy pod podmínkou, že nebudou nakupovat procesory od menšího konkurenta Advanced Micro Devices (AMD).

"Slevy Intelu byly poskytovány výměnou za nepoužívání konkurenčních produktů. To narušilo konkurenci na trhu omezením volby místních výrobců počítačů při výběru obchodních partnerů," píše se ve sdělení komise.

Obvinění Intelu padly i v New Yorku

Americký stát New York vyšetřuje od ledna letošního roku největšího světového výrobce počítačových procesorů, firmu Intel. Úřady se opět snaží zjistit, zda Intel neporušuje antimonopolní zákony.

"Naše vyšetřování chce určit, zda Intel nesprávně využíval monopolní síly k vyloučení konkurence nebo potlačení inovace," uvedl Cuomo. "Zjišťovat ale budeme i to, zda Intel nezneužíval své síly k odstranění konkurenční hrozby či poškozování konkurence v rozporu s antimonopolními zákony státu New York i v rozporu se zákony federálními," doplnil prokurátor.

Mluvčí Intelu se k oznámení prokuratury odmítl vyjádřit. Podnik sídlí v kalifornském technologickém centru Santa Clara a problémy s úřady více zemí má opakovaně.

Intel vyšetřuje také EK

Intel kvůli obvinění z porušování antimonopolních zákonů vyšetřuje také Evropská komise (EK). Aparát obvinil Intel loni 27. července. Také podle EK se Intel snaží vytlačit z trhu svého menšího rivala Advanced Micro Devices (AMD).

Intel podle tvrzení komise prudce snížil ceny a dostal se s nimi pod úroveň nákladů, kromě toho nabízel i výrazné slevy.

Anketa

Jaké značce dáváte při výběru procesoru přednost?
Intel
49,5 %
AMD
49,6 %
Jiná
0,9 %
Celkem hlasovalo 3229 čtenářů.

Reklama

Související články

Výrobci počítačů myslí na ekologii

Také u počítačových sestav a nejrůznějších periferií začínáme klást stále větší důraz na problematiku ekologie. Studie asociace EICTA hovoří o tom,...

Výběr článků

Načítám