Hlavní obsah

Číňané zřejmě zkopírovali data z amerického vládního laptopu

– WASHINGTON

Americké úřady vyšetřují možnost, že Číňané zkopírovali obsah z vládního laptopu a využili získané informace k pokusu proniknout do sítě amerického ministerstva obchodu. K vládním informacím se prý mohli dostat při prosincové návštěvě ministra obchodu Carlose Gutierreze v Číně. Využili prý zřejmě okamžiku, kdy byl laptop ponechán bez dozoru. Incident se stále vyšetřuje.

Foto: Novinky

Čína má špatnou pověst, co se týče počítačového pirátství. Od července 2006 je jí připisováno několik vniknutí do sítí Pentagonu.

Článek

Gutierrez řekl, že nehodlá zatím poskytovat spekulativní odpovědi, protože fakta se teprve zjišťují. Mluvčí jeho úřadu Rich Mills nechtěl informaci popřít ani potvrdit. Na dotaz, zda ministerstvo zpřísnilo pravidla pro zacházení s počítači vyváženými na cesty do zámoří, odpověděl, že zabezpečení dat se stále zlepšuje a že personál ministerstva je průběžně zaškolován v tom, jak s daty zacházet.

Po Gutierrezovu návratu z Číny museli být na ministerstvo podle AP třikrát narychlo přivoláni počítačoví experti kvůli pokusům o prolomení počítačové sítě úřadu. Mluvčí ministerstva vnitřní bezpečnosti Russ Knocke řekl, že odborníci byli od prosince na ministerstvu obchodu osmkrát, ale že ani jednou se jejich návštěvy netýkaly laptopů, které byly v Číně při ministrově návštěvě.

Notebook nejspíše neobsahoval citlivá data

Podle zavedené praxe vyjíždějí američtí představitelé do zámoří s pročištěnými počítači a nikoli s těmi, které používají doma a jež by mohly obsahovat citlivé informace. Čína má špatnou pověst, co se týče počítačového pirátství. Od července 2006 je jí připisováno několik vniknutí do sítí Pentagonu, amerického ministerstva zahraničí i obchodu.

Ministr obrany Robert Gates loni v září přiznal narušení e-mailové pošty své i stovek dalších zaměstnanců. Potíže na ministerstvu obchodu byly dokonce tak velké, že se jeho úřad pro průmysl a bezpečnost, který rozhoduje o exportu citlivých technologií využitelných k výrobě zbraní, raději odpojil od internetu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám