Hlavní obsah

Yahoo znovu odkládá valnou hromadu, chystá se na boj s Icahnem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká internetová společnost Yahoo se rozhodla v krátké době už podruhé odložit chystanou valnou hromadu. Poprvé tak učinila se zdůvodněním, že musí vyhodnotit nabídku na převzetí, kterou jí předložil Microsoft. Tentokrát se připravuje na boj s investorem Carlem Icahnem, který chce v Yahoo prosadit zásadní změny.

Článek

Yahoo navrhuje devět ze současných deseti členů správní rady na znovuzvolení. Staronová rada se tak na valné hromadě postaví členům alternativní rady, kterou sestavil Icahn. Ten už dal před pár dny najevo, že vyvolá hlasování o novém složení rady, která nebude bránit spolupráci s Microsoftem.

Valná hromada se měla konat 3. července, ale Yahoo v materiálech pro burzovní komisi uvádí, že hromada bude až později, ale stále ještě v červenci. Firma podle agentury Reuters od investorů obdržela připomínky k výši platů manažerů a k postoji, jaký podnik uplatňuje vůči lidským právům.

Yahoo v materiálech také uvádí, že kromě miliardáře Icahna chce svého vlastního zástupce do správní rady firmy nominovat rovněž několik dalších akcionářů.

Yahoo jména kandidátů nezveřejnila

A zatím není jasné, zda by tito lidé mohli představovat vážnou alternativu k nynějšímu složení. Icahn asi před týdnem zahájil kampaň, jejímž cílem je nahradit současné vrcholové vedení Yahoo. Rada by v novém složení měla podle Icahna znovu začít jednat s Microsoftem a případně dohodnout, aby Microsoft Yahoo převzal.

Icahn je přesvědčen, že současné vedení jednalo iracionálně, když nechtělo na nabídku Microsoftu přistoupit. Microsoft se od začátku února snažil Yahoo přesvědčit, aby přijalo nabídku na převzetí.

Jednání ztroskotala na ceně, která se Yahoo zdála nízká

Microsoft na začátku února nabídl za jednu akcii Yahoo 31 dolarů, ale s tím, že část kupní ceny uhradí svými akciemi. Tehdy celková cena vycházela na 44,6 miliardy USD. Podle cen akcií na burze před nečekaným ukončením rozhovorů vycházela hodnota nabídky na převzetí na 29,40 USD za jednu akcii Yahoo.

Microsoft sice tuto cenu na poslední chvíli zvýšil na 33 dolarů, management Yahoo si ale řekl o 37 USD. To znamená, že Microsoft by zaplatil asi 47,5 miliardy dolarů (asi 775 miliard Kč). Icahn už skoupil deset milionů akcií Yahoo, jejichž tržní hodnota se pohybuje kolem 276 milionů dolarů. Icahn má však opci na nákup dalších asi 49 milionů akcií.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám