Hlavní obsah

Ballmer v Praze: Do pěti let by se mohla prodávat miliarda PC ročně

PRAHA

Na světovém trhu by se do pěti let mohla prodávat až jedna miliarda počítačů ročně proti současným zhruba 300 milionům kusů. Zařízení však musí být dostupnější než v současnosti a také rozmanitější. Na konferenci Evropské fórum vědy a techniky to ve čtvrtek uvedl výkonný ředitel softwarové firmy Microsoft Steve Ballmer.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Šéf Microsoftu Steve Ballmer v Praze

Článek

Dodal, že Microsoft čeká ještě hodně práce, aby se počítače v rozličných formách dostaly opravdu do každé domácnosti.

Nejvyšší šéf Microsoftu na fóru zopakoval svou vizi vývoje IT technologií v následujících deseti letech. Mezi pět oblastí, ve kterých budou změny patrné nejvíce, zařadil výpočetní výkon, dostupné širokopásmové připojení, neomezené možnosti ukládání dat, přirozené uživatelské prostředí a přítomnost displeje na každém zařízení.

Lidé by neměli na těchto zařízeních pracovat pomocí klávesnice, ale prostřednictvím hlasu. "Na multifunkční displeje si budeme dělat poznámky, půjde je skládat a ohýbat, stejně jako kus papíru, který nahradí," uvedl. Odpadnout by také měla nutnost používat programovací jazyky. Tyto technologické změny mají nejen ovlivnit způsob práce a komunikace lidí, ale i pomoci řešit globální problémy především v oblasti vědy, životního prostředí, vzdělání a zdravotnictví.

Jako příklad nového multifunkčního zařízení budoucnosti označil Microsoft Surface, tedy dotykovou obrazovku v podobě stolní desky, kterou firma uvedla v loňském roce.

Česká republika má podle Balmera šanci stát se technologickým a inovačním centrem regionu. "S partnerským ekosystémem Microsoftu je v Česku spojena téměř polovina pracovních míst celého IT průmyslu. Chceme proto i nadále podporovat růst místní softwarové ekonomiky prostřednictvím spolupráce a iniciativ, které nabídnou příležitost k dalšímu vzdělávání a nástroje nezbytné k dalšímu udržitelnému růstu a rozvoji inovací," uvedl.

Ballmer se setkal i s Lukačovičem

Microsoft nabídne studentům českých vysokých škol nový program DreamSpark, který firma poprvé uvedla minulý měsíc. Ten bezplatně zpřístupňuje profesionální softwarové nástroje, které mohou využít při studiu i pro rozvoj praktických dovedností potřebných pro jejich budoucí zaměstnání.

Ballmer se v Praze mimo jiné setkal i se zakladatelem největšího portálu v Česku Seznam.cz Ivem Lukačovičem. "Zástupci obou společností projednali možnou pomoc a spolupráci v oblasti marketingových projektů oslovujících mladší věkové skupiny uživatelů, současné neuživatele internetu a dále otázky související s bezpečností dětí na internetu," komentovala setkání mluvčí Seznamu Rita Gabrielová.

Dodala, že další témata se týkala možné spolupráce v oblasti technologií, kde obě společnosti zatím neměly příležitost se více obchodně ani produktově potkat.

Reklama

Výběr článků

Načítám