Hlavní obsah

Španělská policie zadržela hackery útočící na cizí vládní stránky

MADRID

Španělská policie dopadla pět mladíků, kteří se prostřednictvím počítačové sítě specializovali na napadání webových stránek zahraničních vlád. Hackeři ve věku od 16 do 20 let se soustředili zejména na USA, na Latinskou Ameriku a Asii. Pětice mladíků patřila podle španělské policie k vůbec nejaktivnějším hackerům na internetu - během uplynulých dvou let napadla kolem 21 000 vládních stránek v zahraničí.

Foto: Novinky

Letos BBC s odvoláním na počítačové experty oznámila, že loňský rok byl pro zločince na internetu mimořádně příznivý.

Článek

Policie neupřesnila, které vládní stránky skupinka konkrétně napadla. Vyšetřování případu začalo letos v březnu, když neznámí hackeři krátce po španělských parlamentních volbách zablokovali webové stránky jedné z místních politických stran. Obdobné případy jsou v poslední době hlášeny poměrně často z řady dalších zemí.

Například loni v září se čínským hackerům podařilo napadnout oficiální stránky několika britských ministerstev, a také sama Čína oznámila, že se zhruba ve stejné době stala terčem útoku zahraničních hackerů. V říjnu stejného roku zaútočili ruští hackeři na stránky ukrajinského prezidenta Viktora Juščenka a několik týdnů poté se podařilo dalším hackerům zmocnit přes web elektronického otisku prstu německého ministra vnitra.

Letos BBC s odvoláním na počítačové experty oznámila, že loňský rok byl pro zločince na internetu mimořádně příznivý a že hlavní slovo v tomto směru převzaly od mladistvých hackerů výborně organizované zločinecké syndikáty.

Aktivity hackerů se nevyhnuly ani České republice

Největší pozornost zřejmě vyvolal červnový počítačový útok umělecké skupiny Ztohoven, která se nabourala do ranního vysílání programu Panorama na druhém programu České televize. Místo on-line záběrů ze zajímavých míst ČR se tak na obrazovce objevil fiktivní jaderný výbuch s odkazem na web uměleckého sdružení.

Ekonomika kriminálních gangů na síti dospěla tak daleko, že se dá koupit či najmout cokoli od souprav pro tvorbu virů až po počítače, které bez vědomí jejich majitelů šíří spamy. Odborníci na internetové zabezpečení varují, že nelegální metody, které vyřadí uživatele počítače a ukradnou zpeněžitelná data, se rozšiřují velmi rychle.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám