Hlavní obsah

Microsoft spustil webový program na prohlížení vesmíru

Společnost Microsoft spustila bezplatný program WorldWide Telescope pro prohlížení vesmíru na internetu. Uživatelé počítačů tak mohou brouzdat galaxií na svou pěst nebo se můžou vydat na cestu po rozmanitých destinacích ve vesmírném prostoru s průvodci, které sestavili astronomové ve spolupráci s vědci.

Článek

Zkoumat galaxie, hvězdy a vzdálené planety dovoluje WorldWide Telescope prostřednictvím 12 terabajtů snímků. Jde přitom o stejný objem dat jako 2,6 miliardy stránek textu. Program dává dohromady záběry z mnoha zdrojů včetně Hubbleova teleskopu, rentgenového teleskopu Chandra či programu SDSS, který sdružuje více než 200 astronomů z 13 vědeckých pracovišť rozmístěných po celém světě.

Zážitek je podobný jako při hraní videoher. Člověk za počítačem si díky programu může přibližovat a oddalovat galaxie vzdálené tisíce světelných let, prohlížet vzdálené hvězdné systémy i vzácně pozorovatelný hvězdný prach ve kvalitě beroucí dech. Uživatel má možnost volit mezi teleskopy a přepínat obraz mezi různými vlnovými délkami světla.

Obdivovat krásy vesmíru můžete již dnes

Podle šéfa Microsoftu Billa Gatese je WorldWide Telescope výkonným vědeckým a vzdělávacím nástrojem, který dává možnost zkoumat vesmír každému zájemci. Testovací verze programu WorldWide Telescope je ke stažení na stránkách firmy.

Microsoft dodal, že spustil program bezplatně na počest svého badatele Jima Graye, který loni zmizel při plachtění u kalifornských břehů. Gray na projektu spolu s astronomy pomáhal obrovská množství dat uspořádat.

Microsoft předpokládá, že mu technologie WorldWide Telescope usnadní do budoucna vývoj dalších softwarových aplikací. Zároveň chce přitáhnout pozornost dětí k vesmíru i k budoucí kariéře ve vědě či technologiích.

Reklama

Související témata:

Související články

Mapy.cz nabízejí verzi pro turisty

Nejpoužívanější mapový portál www.mapy.cz přináší další verzi podkladů, které jsou ideální především před letní dovolenou. Po klasických mapách, leteckých...

Výběr článků

Načítám