Hlavní obsah

Americký prodejce elektroniky Best Buy vstupuje na evropský trh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká společnost Best Buy, která je největším maloobchodním prodejcem elektroniky na světě, zaplatí 1,1 miliardy liber (35,2 miliardy Kč) za poloviční podíl v britské společnosti Carphone Warehouse, a obě firmy poté vytvoří společný podnik zaměřený na prodej spotřební elektroniky v Evropě. Best Buy díky akvizici získá napojení na evropský trh se spotřební elektronikou.

Článek

Carphone je největším nezávislým prodejcem mobilních telefonů v Evropě. Nová společnost se chce zaměřit na rostoucí zájem spotřebitelů o elektroniku. Carphone a Best Buy odhadují, že roční obrat trhu se spotřební elektronikou v Evropě se pohybuje kolem 89 miliard liber. Analytici však upozorňují, že firmy vstupují na obtížný trh, kde se s problémy potýkají i zavedení hráči.

Současných 2 400 obchodů Carphone v devíti evropských zemích bude i nadále působit pod svými značkami Carphone Warehouse a Phone House. Od roku 2009 k nim přibudou větší obchody pod značkou Best Buy. Podle analytiků Best Buy chtěl vstoupit na evropský trh velmi dlouho, avšak obával se, že mu bude trvat určitou dobu než bude moci otevřít nové obchody a zajistit si silnou pozici.

Dočkáme se poboček Best Buy i v české republice?

Společnost prodává spotřební elektroniku, produkty pro domácí kancelář a zábavní software v USA, Kanadě a Číně. Nová společnost chce otevřít obchody v Británii a dalších evropských zemích, avšak zástupci firem se zatím nechtěli vyjádřit k přesnému počtu obchodů. Zpráva přichází po měsících spekulací o možném propojení mezi oběma společnostmi.

Best Buy v září koupil malý podíl v britské společnosti a provozují spolu také podnik ve Spojených státech. Carphone chce použít zisk z prodeje na splacení dluhu a na investice do dalších aktivit - širokopásmových a pevných komunikací. Již dříve uvedl, že zvažuje nabídku na italskou společnost Tiscali

Reklama

Související témata:

Související články

Skinny Puppy nabídli šokující performanci

Čtvrteční pražský koncert kanadské elektroindustriální skupiny Skinny Puppy se konal v Roxy v tu pravou chvíli. Před pondělním vystoupením Nine Inch Nails...

Výběr článků

Načítám