Hlavní obsah

Kubánci si už mohou kupovat počítače beztrestně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAVANA

První domácí počítače se v pátek objevily na pultech obchodů na Kubě poté, co komunistická vláda legalizovala jejich prodej, přístup na internet je ale nadále zakázán. Je to další ze série omezení na vlastnictví některých předmětů, která od svého zvolení do čela země koncem února Raúl Castro zrušil.

Foto: Profimedia.cz

Náměstí v Havaně

Článek

Před nákupním centrem Carlos III v metropoli Havaně se shlukly davy lidí, i když většina se jich přišla ze zvědavosti jen podívat. Stolní počítače stojí v přepočtu téměř 13 000 korun, zatímco průměrná měsíční mzda činí necelých 330 korun. Někteří Kubánci ale mají příjem navíc - většinou peníze, které jim posílají příbuzní žijící v zahraničí.

Dlouholetý vůdce Fidel Castro kvůli vážné nemoci v létě 2006 převedl pravomoci na svého bratra Raúla, který krátce na to skoncoval s celou řadou restrikcí a umožnil Kubáncům přístup k doposud zakázanému spotřebnímu zboží, například mobilním telefonům, DVD přehrávačům či počítačům. Teprve teď ale dorazily první dodávky počítačové techniky.

Přístup na internet zůstává ale omezen na některá pracovní místa, školy a univerzity. Vláda tvrdí, že ostrov není kvůli americkému obchodnímu embargu s to napojit se na obří podmořské kabely z optických vláken.

Veškeré internetové spojení je v současné době přes satelity, které mají omezenou šířku vlnového pásma a jejich využívání je drahé. Protiamerický spojenec Kuby venezuelský prezident Hugo Chávez nyní klade nový kabel na dně Karibiku. Není jasné, zda po dokončení tohoto projektu úřady povolí neomezený přístup k webu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám