Hlavní obsah

Stále víc lékařů v EU používá k práci počítač

Brusel

Stále více praktických lékařů ve státech Evropské unie používá ke své práci počítač. Češi se však v tomto ohledu na rozdíl od Slováků řadí v rámci "sedmadvacítky" k podprůměru. Vyplývá to z výsledků průzkumu, který dnes zveřejnila Evropská komise.

Článek

Zatímco v průměru počítač ke své práci využívá 87,4 procenta praktických lékařů, tak v Česku je to něco málo přes 82 procent. Na Slovensku naopak jen zhruba čtyři procenta doktorů v ordinacích počítače nevyužívají. "Šampiony" v tomto směru jsou nicméně jejich kolegové z Finska, Estonska a Maďarska, kde podle závěrů průzkumu, který se uskutečnil loni mezi téměř 7 000 praktickými lékaři, s počítačem pracuje 100 procent doktorů.

Naopak nejméně - 57,4 procenta - je tato praxe běžná na Maltě. Co se využívání internetu k práci týká, možností celosvětové sítě v EU využívá v průměru asi sedm z deseti praktických lékařů. V ČR je to zhruba 63 procent, avšak na Slovensku už třeba jen asi 44 procent. Ve Finsku a Estonsku s internetem pracují podle výzkumu všichni praktičtí lékaři. Dnešní prohlášení EK na základě výzkumu zdůrazňuje, že by lékaři mohli informačních a komunikačních technologií využívat lépe.

Jde například o rozšíření možnosti vydávání elektronických předpisů, které nyní v průměru využívá asi jen šest procent praktických lékařů v EU. Rozšířené jsou jen ve třech státech - Dánsku, Nizozemsku a Švédsku. "Průzkum také ukazuje, že je nejvyšší čas využívat elektronických služeb mnohem více, protože mohou být k velkému prospěchu všem pacientům po celé Evropě," zdůraznila komisařka EU pro informační společnost a média Viviane Redingová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám