Hlavní obsah

Počítačový virus Sobig postihl milióny uživatelů e-mailu

PEKING

Za nekontrolovatelný lesní požár označili experti zatím nejnovější šestou verzi počítačového viru Sobig (Tak velký). Během jediného dne napadl vir schovaný v příloze emailu stovky tisíc počítačů po celém světě, včetně České republiky.

Článek

Sobig.F se sám odešle jako elektronická pošta na všechny uložené adresy a do hlavičky zprávy napíše: Thank you, Re: Details, Re: approved, Re: Your application, Re: That movie nebo Re: Wicked screensaver.

Podle britské společnosti MessageLabs jeden ze sedmnácti e-mailů odeslaných ve čtvrtek byl virem infikován. Promořenost by mohla dosáhnout až šedesáti procent, což by značně zpomalilo tok informací na internetu.

"Je to něco nevídaného. Během jediného dne jsme zabránili jednomu miliónu infekcí," řekl Paul Wood z MessageLabs. "Je to dost otřesná statistika a příští verze může být mnohem horší," dodal. Sobig.F by se měl, podobně jako jeho předchůdci, k určitému datu v tomto případě 10. září přestat šířit.

V Číně postižena třetina uživatelů

Sobig postihl jen v Číně 30 procent uživatelů e-mailu. Uvedla to jedna z předních čínských firem, které se zabývají bezpečností internetu.

Virus Sobig.F v Číně otevřelo a tak poslalo dál přes 20 miliónů uživatelů, uvedla mluvčí společnosti Beijing Rising Technology Shareholding Co Ltd.

Virus je označován jako nejrychleji se šířící červ v historii. "Neviděli jsme nic, co by se šířilo tak rychle," uvedla mluvčí. Společnost udělala odhad na základě šetření mezi miliónem svých stálých klientů a dotazů uživatelů na své horké lince. Výsledek studie nemůže čínská národní centrála pro řešení situací s počítačovými viry potvrdit, sama totiž takové zkoumání neprovedla.

Protivirové programy má ve svých počítačích zhruba 60 až 70 procent čínských uživatelů, odhaduje Beijing Rising Technology Shareholding. Jen polovina z nich si protivirový software nechává modernizovat. Elektronickou poštu v Číně celkem používá 68 miliónů lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám