Hlavní obsah

Jen pětina Čechů používá internet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku stále používá internet méně lidí, než činí průměr Evropské unie. Zatímco v celé EU se internet stal běžnou součástí života zhruba pro polovinu lidí, tedy asi 250 miliónů Evropanů, v Česku je to zatím jen pětina. Vyplývá to ze statistik Evropské komise.

Článek

Češi si příliš dobře nevedou ani ve statistikách, které odráží počet domácností s internetovým připojením. Mezi 27 členskými státy unie jim patří až třetí příčka odspodu. Připojení v ČR má 35 procent domácností, evropský průměr činí 54 procent. Ne ve všech ukazatelích si Česko ovšem vede špatně. Premiantem je ve veřejných službách, které jsou pro podniky dostupné on-line.

Podnikatelé prý mohou po internetu využít všech veřejných služeb; podobnou možnost mají jen firmy v Rakousku, na Maltě a v Portugalsku. Horší je to s dostupností podobných služeb pro občany, která je jednou z nejhorších v unii. Češi mohou po internetu využít jen zhruba čtvrtinu služeb, které úřady běžně poskytují. V rámci celé Evropské unie je to polovina, tedy dvakrát tolik.

Výrazně podprůměrná je i ochota Čechů komunikovat s úřady po internetu

Opět je jedna z nejhorších v unii - počítači dává přednost před klasickou cestou na úřad jen asi 16 procent běžných uživatelů internetu. Zhruba čtyři procenta z nich navíc internet využívají jen pro odesílání formulářů. Evropská komise si nicméně pochvaluje pokrok v celé EU.

Loni v unii přibylo téměř 40 miliónů nových pravidelných uživatelů internetu a v posledních pěti letech měly informační a komunikační technologie značný dopad na veřejné služby, především kvůli zpřístupnění internetu školství a zdravotnictví. K internetu je nyní připojeno přes 96 procent evropských škol; dvě třetiny z nich mají širokopásmové připojení, zatímco v roce 2001 byl tento podíl téměř nulový.

Ve zdravotnictví dnes 57 procent lékařů odesílá nebo přijímá údaje o pacientech elektronicky (v roce 2002 to bylo 17 procent) a 46 procent jich elektronicky přijímá výsledky z laboratoří (v roce 2002 to bylo 11 procent). Z podniků v EU mělo v roce 2007 širokopásmové připojení 77 procent (v roce 2005 62 procent) a ke styku s bankami jich internet využívalo 77 procent (v roce 2005 70 procent).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám