Hlavní obsah

AMD vzrostly tržby, stále je však ve ztrátě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výrobce čipů Advanced Micro Devices (AMD) hospodařil v prvním čtvrtletí letošního roku již šestý kvartál za sebou se ztrátou. Firmě se i nadále nedaří zastavit pokles svého podílu na trhu ve prospěch většího konkurenta Intel. Čistá ztráta se však snížila na 358 miliónů dolarů (5,6 miliardy Kč) z loňských srovnatelných 611 miliónů USD. Vyplývá to z prohlášení, které společnost zveřejnila v noci na dnešek.

Článek

Ke ztrátě podle finančního ředitele Roberta Rivesta přispěl sezónní pokles, slabá ekonomika a nižší prodej starších produktů. Výsledky zahrnují také mimořádné náklady osm centů na akcii na nákup výrobce grafických čipů ATI Technologies.

Ztráta na akcii činila 59 centů. Tržby se sice zvýšily o 22 procent na 1,51 miliardy dolarů, avšak ve všech segmentech byly nižší, než firma čekala. AMD za posledních šest měsíců již vykázala ztrátu více než čtyři miliardy dolarů. Do ztráty se společnost dostat poprvé v posledních třech měsících roku 2006.

Důvodem je posílení pozice většího konkurenta Intel a náklady na akvizici ATI. AMD se také nedaří získat nové zákazníky kvůli zpoždění nových produktů. Podle Rivesta se má firma dostat do provozního zisku v druhé polovině letošního roku.

Zisk Intelu se naopak zlepšuje, protože firmě se podařilo učinit rychlý přechod na novou technologii výroby čipů, která snižuje výrobní náklady. AMD má za Intelem v přechodu na nový výrobní proces nejméně půl roku zpoždění, napsaly agentury AP a Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám