Hlavní obsah

Na pražském magistrátu bude vybírat značky aut počítač

Praha

Registrační značky nebudou na pražském magistrátu přidělovat úředníci, ale bude je náhodně volit počítač. Novinku město zavádí na základě podnětu ze svého protikorupčního portálu, podle kterého je možné vybranou značku získat "pod rukou". Ostrý provoz počítačového systému začne v pondělí, řekla ve středu primátorova náměstkyně Markéta Reedová (SNK ED).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

"Krok číslo dvě je umožnit lidem, aby si mohli koupit značku, kterou chtějí," uvedla Reedová a poukázala na to, že v některých zemích tato možnost je. Například na Slovensku si žadatel může zvolit vlastní kombinaci znaků za označením okresu, zaplatí za to 5000 slovenských korun.

V Polsku je možné si vybrat značku podle libosti v přepočtu zhruba za 7000 korun. Podle Reedové by se České republice musel změnit zákon. Magistrát novelu podle ní chystá, bylo by ale lepší, kdyby ji navrhlo ministerstvo dopravy.

Protikorupční portál byl uveden do provozu na městském webu loni v září. Lidé jeho prostřednictvím mohou anonymně upozornit na podezření z korupce. Podle Reedové přišlo dosud 75 podnětů. Většina z nich byly stížnosti na zdlouhavá správní řízení případně na to, že úřad nerozhodl tak, jak si žadatelé představovali, uvedla náměstkyně.

Některé podněty se prý týkají jiných úřadů než magistrátu. Město ale spolupracuje s protikorupční policií a nedávno jí předalo podnět, který upozorňoval na údajný úplatek na radnici jedné z městských částí.

Reklama

Výběr článků

Načítám