Hlavní obsah

Kubánci hromadně kupují mobily, moc volat nebudou

– HAVANA

Stovky Kubánců se postavily do front u úřadoven státní telefonní společnosti. Od pondělí si totiž obyvatelé karibské země mohou pořizovat tyto přístroje i s číslem do osobního vlastnictví. Koncem března kubánská společnost ETECSA oznámila, že obyvatelé si nejen budou moci pořídit mobilní telefon, ale ti, kdo jej nyní drželi na jméno někoho ze zahraničí, si jej budou moci převést na své jméno.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

K převedení telefonu na své jméno je nicméně zapotřebí, aby se do 60 dnů dostavili i s onou osobou.

Předpokládá se, že vlastní mobilní telefon si budou chtít v nejbližších dnech pořídit tisíce lidí, a to navzdory tomu, že ten nejlevnější přístroj vyjde na víc než devět měsíčních platů státního zaměstnance. Doposud bylo vlastnictví mobilních telefonů omezeno na cizince, respektive vládní činitele a zaměstnance.

Klienti budou hradit hovory předplacenou kartou, kterou si budou pořizovat za tvrdou měnu. Mohou nicméně přijímat volání ze zahraničí nebo naopak zahraničí sami volat. Jedna karta za 20 směnitelných pesos (asi 336 Kč) stačí přibližně na šestiminutové volání do USA, a to jde o jedno z nejlevnějších. Kubánci si ovšem telefon většinou pořizují, aby mohli hovory přijímat nebo maximálně posílat esemesky.

Po svém zvolení do čela země koncem února bratr chorého dosavadního vůdce Fidela Castra Raúl začal oznamovat uvolnění prodeje nejrůznějšího artiklu pro běžné Kubánce. Mimo jiné si soukromí zemědělci nyní mohou pořizovat materiál pro podnikání, uvolněn byl prodej přehrávačů DVD, počítačů a dalších elektrospotřebičů, Kubánci nyní mají volný přístup i do hotelů a na pláže, kam dříve směli jen cizinci.

Reklama

Výběr článků

Načítám