Hlavní obsah

Dell plánuje prodej levných notebooků

Se svým levným notebookem EEE rozpoutala společnost Asus doslova cenovou válku mezi jednotlivými výrobci laptopů. Poptávka trhu totiž ukázala, že zákazníci mají o levné notebooky veliký zájem. Ostatní výrobci se tak nyní snaží nabídnou adekvátní konkurenci ze svých stájí. Levné notebooky se nyní rozhodla nabízet také společnost Dell.

Foto: Novinky

Notebook Asus EEE je jedním z nejznámějších levných notebooků dneška. Je zdrojem inspirace takřka pro všechny ostatní výrobce laptopů.

Článek

Americký výrobce počítačů Dell se chystá uvést na trh levné notebooky, které pro něj bude montovat tchajwanská společnost Compal Electronics. Přístroje za 399 až 499 dolarů (6330 až 7920 Kč) chce Dell začít prodávat již v červnu.

Uvedla to tchajwanská firma pro vydání listu The Wall Street Journal. Samotný Dell se k tomu však odmítl vyjádřit. Compal bude zprvu dodávat Dellu 200 000 až 300 000 levných laptopů měsíčně.

V letošním roce má tchajwanský výrobce v plánu dodat Dellu celkem jeden až dva milióny těchto přístrojů a Dell se chystá prodávat je globálně. Compal je druhý největší smluvní výrobce notebooků ve světě za společností Quanta Computer.

Levné a malé notebooky jsou trendem doby

Rival Dellu, společnost Hewlett-Packard, vyvinul a tento týden představil malý laptop pro školáky. Do prodeje půjde zařízení ještě tento měsíc. Počítač od HP nese označení Mini-Note, váží 1,4 kg a jeho displej má úhlopříčku 22,6 centimetru.

Jeho prodejní cena začne pod 500 dolary (7970 Kč) u modelu s operačním systémem Linux. Typy s rychlejším procesorem a operačním systémem Windows Vista od Microsoftu budou dražší.

Na trhu malých levných laptopů již působí výrobce procesorů Intel a největší světový dodavatel základních desek Asustek Computers. Miniaturní laptopy jsou tak nové, že se odvětví ještě neshodlo na tom, jak takové přístroje obecně pojmenovávat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám