Hlavní obsah

Levný notebook pro školáky nabízí i Hewlett-Packard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký výrobce počítačů Hewlett-Packard vyvinul a představil malý laptop pro školáky. Ten bude na peněženky zákazníků útočit především nízkou cenou. Do prodeje půjde zařízení ještě tento měsíc. Prodej začne tradičně nejprve v Americe, přičemž distribuce pro Evropu by na sebe neměla nechat dlouho čekat.

Článek

V tomto segmentu trhu již působí výrobce procesorů Intel a největší světový dodavatel základních desek Asustek Computers. Počítač od HP nese označení Mini-Note, váží 1,4 kg a jeho displej má úhlopříčku 22,6 centimetru.

Jeho prodejní cena začne pod 500 dolary (7 970,- Kč) u modelu s operačním systémem Linux. Typy s rychlejším procesorem a operačním systémem Windows Vista od Microsoftu budou dražší.

Ovládnou levné notebooky trh?

Miniaturní laptopy se základními funkcemi jako textový editor a prohlížeč internetu jsou tak nové, že se odvětví ještě neshodlo na tom, jak takové přístroje obecně pojmenovávat. Intel označuje miniaturní laptop jako netbook.

Podnik předpokládá, že do roku 2011 bude takových přístrojů ve světě přes 50 miliónů. Procesory pro HP vyrábí Via Technologies. Manažeři HP dodávají, že jedinou hlavní funkcí, kterou Mini-Note nemá, je DVD či CD-ROM mechanika. Ta se dá ale pořídit odděleně.

Laptopy budou brzy učební pomůckou

HP vysvětluje, že mnoho škol si přeje, aby se žáci během vyučování nerozptylovali hraním her. Pro HP představuje nový přístroj důležitý krok strategie zaujmout významnou pozici na trhu počítačů pro školy. Podnik také počítá s tím, že rodiče budou ochotni utrácet za dva laptopy.

Menší by sloužil dítěti a na prohlížení internetu na cestách a druhý jako plnohodnotný počítač domů či do kanceláře. Lidé z odvětví ale připomínají, že tuto část trhu ještě nikdo pořádně neotestoval.

Nikdo neví, jaká bude poptávka, až se miniaturní laptopy rozšíří mezi lidmi. Konkurencí školního laptopu Mini-Note jsou osobní počítače Classmate od Intelu a Eee od Asusteku. Intel uvádí, že prodal desítky tisíc Classmate, a u Eee nejsou čísla o odbytu známa, napsala agentura AP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám