Hlavní obsah

Nokia představila první mobil s rychlým internetem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finská společnost Nokia představila první mobilní přístroj se zabudovanou technologií pro rychlé připojení k internetu prostřednictvím bezdrátových sítí WiMAX. Kapesní počítač N810 WiMAX Edition chce firma od léta nabízet v USA v oblastech, které jsou sítěmi WiMAX pokryty.

Článek

WiMAX je považována za nástupce bezdrátových sítí Wi-Fi a zároveň za alternativu mobilních sítí třetí generace UMTS. Technologie umožňuje připojení o rychlosti až deset Mbit/s.

Její výhodou proti Wi-Fi je zejména větší dosah vysílače, který se pohybuje až do pěti kilometrů. V případě Wi-Fi je to několik set metrů. Jednotlivé vysílače WiMAX si navíc mohou mezi sebou připojeného uživatele předávat

:. Spíše než mobilním telefonem je novinka kapesním počítačem, který si však zachovává úzký design.

"Internetový tablet Nokia N810 WiMAX Edition, jenž umožňuje práci s Internetem v kvalitě, s níž se dříve uživatelé setkávali pouze u stolního počítače, je přesvědčivým dokladem toho, že širokopásmová bezdrátová technologie příští generace nebude měnit pouze způsob, jakým lidé o Internetu uvažují, ale bude měnit i povahu Internetu samotného," uvedl viceprezident Nokie Ari Virtanen.

:. Velice praktickým doplňkem je výsuvná klávesnice

N810 má dotykový displej, webovou kameru a nový operační systém OS2008. Součástí je GPS a interní paměť o kapacitě dva GB, kterou lze rozšířit na deset GB.

:. Mobilní telefon Nokia N810 bude dostupný v černé a stříbrné barvě

Několik desítek lokálních sítí WiMAX funguje od roku 2005 i v ČR. Mnohem rozšířenější je ale bezdrátová technologie Wi-Fi, kterou podle některých odhadů využívá kolem půl milionu lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Mobily už mají i čtečku otisků prstů

Notebooky zůstávají stále stejné, designových novinek je pomálu. V oblasti mobilních telefonů se je však stále na co dívat. Dokazují to novinky z dílny Asusu...

Češi mění mobil jednou za dva až tři roky

Většina Čechů používá mobilní telefon maximálně dva až tři roky. Pak si pořídí nový. Do koupě nového mobilu jsou lidi ochotni investovat víc než před lety,...

Výběr článků

Načítám