Hlavní obsah

Hudební CD budou již brzy minulostí

Internetový prodej hudby dosáhl nového milníku. Počítačová společnost Apple oznámila, že prodej písní v její internetové prodejně iTunes překonal dosavadní jedničku Wal-Mart Stores. iTunes se tak stala největším maloobchodním prodejcem hudby ve Spojených státech.

Článek

Analytici odvětví již dlouho předpovídají, že stahování hudby jednou nahradí kompaktní disk. Dodávají přitom, že stoupající význam internetu v hudebním průmyslu bude mít vliv i na jiná odvětví.

Stejným směrem se rychle ubírají například knihy a video. "Lidé dlouho mluvili o přechodu na digitální prodej hudby, ale zdá se, že se ten symbolický zlom odehrává právě teď," uvedl reportér hudebního magazínu Rolling Stone Steve Knopper, který pracuje na knize o hudebním průmyslu v digitální éře.

Digitalizace je nejvíce viditelná v hudebním světě

Apple oznámila, že se její údaje opírají o průzkum prodeje za leden a únor, který provedla agentura NPD. Ta v průměru počítá 12 prodaných písní za jeden kompaktní disk.

"Podtrhuje se tím velmi významný trend v odvětví," dodal viceprezident a ředitel průzkumu agentury Jupiter Research Michael Gartenberg. "Není to tak dávno, kdy Apple hrdě oznámila fakt, že se dostala na čtvrtou pozici. A poté vystoupala na třetí a druhou," dodal.

Za pět let se prodaly čtyři miliardy písní

V únoru NPD oznámila, že iTunes loni překonala maloobchodní řetězce Best Buy Co a Target Corp, a že se tak dostala v celoročním prodeji hudby v USA na druhou pozici. Apple vyrábí hudební přehrávače iPod, počítače Macintosh a mobilní telefony iPhone.

Hudební prodejnu iTunes otevřela před pěti lety a od té doby přilákala 50 milionů zákazníků, kteří si u ní dohromady koupili čtyři miliardy písní.

Anketa

Preferujete hudební CD nebo MP3 skladby?
Hudební nosiče nabízejí nejlepší kvalitu zvuku.
29 %
Poslouchám výhradně MP3 skladby.
67,4 %
Poslouchám komprimovanou hudbu, avšak jiný formát než MP3
3,6 %
Celkem hlasovalo 2354 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Pirát z Vratimova vypálil tisíce filmů

Několik tisíc filmových a hudebních nosičů vypálil nelegálně 32letý muž z Vratimova. Před několika dny u něj policie udělala domovní prohlídku, kde v počítači...

Výběr článků

Načítám