Hlavní obsah

V zemi řádí tři úspěšné varianty počítačových virů

– BRNO

V počítačovém světě se od dnešní půlnoci do rána objevily rychle za sebou tři nové úspěšné viry. Nejvíce se šíří červ s názvem Sobig, který se rozesílá e-mailem, vybírá si náhodná jména a falšuje odesílatele.

Článek

Virus je zatím ve 33 zemích a počet zachycených infikovaných e-mailů se za hodinu až zdvojnásobil na osm tisíc. ČTK to řekl analytik antivirové firmy Grisoft Petr Zahradníček.

Další virus Nachi využívá pro své šíření obdobný trik jako známý Blaster alias LovSan. Využívá tak softwarové chyby, šíří se přímo mezi počítači a pokud nemají zacelené bezpečnostní díry, napadá jejich operační systémy. LovSan podle americké společnosti Symantec od pondělí napadl už více než 430 000 počítačů, Network Associates je ale skeptičtější a hovoří o 1,2 milionu počítačů.

"Čtvrtá varianta červa Blaster je snad vůbec poprvé užitečným virem," míní Pavol Nemec z firmy Panda Software. Kuriózně totiž dokáže z již infikovaných systémů odstranit své jiné varianty a dokonce do nich nainstalovat i příslušnou bezpečnostní záplatu. Virus sice po naskočení systémového data 2004 odstraní sám sebe, ale přesto patří mezi nežádoucí kódy, doplnil Nemec.

Blaster, který měl v sobotu ohrožovat počítače po celém světě, ale zřejmě žádné škody nenapáchal. Jeho útoky mají dále pokračovat až do konce letošního roku a v příštím roce se mají opakovat k 16. dni každého měsíce. Vir tedy po internetu běhá dál a napadá počítače, které se připojí a nejsou zabezpečeny. Jen do pátečního večera amerického času si uživatelé z webu Microsoftu stáhli přes 80 milionů záplat, tedy opravného softwaru.

Reklama

Výběr článků

Načítám