Hlavní obsah

Zástupci Sony: OLED televize jsou lepší než LCD nebo plazma

Novinky, Ondřej Grym

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na chatu Novinek odpovídali v pátek zástupci české pobočky Sony. Vyjádřili se nejen k novému displeji typu OLED, ale také ke standardu Blu-ray, který Sony definovala.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Ivan Trachta a Petra Rysová, manažeři Sony na chatu Novinek.

Článek

"Kdy se objeví OLED TV na českém trhu," ptal se hned první čtenář. Manažeři Sony nedokázali dát na otázku jasnou odpověď. O prodeji OLED obrazovek v Evropě, které se už nabízejí v Japonsku a USA, podle nich stále není rozhodnuto. Na americkém trhu se ceny těchto displejů s úhlopříčkou 11 palců, tedy asi 28 centimetrů, pohybují v přepočtu kolem 40 000 korun.

:. Extrémně tenká OLED televize z dílny Sony. Model s úhlopříčkou 28 centimetrů stále čeká na uvedení na český trh.foto: Novinky

Čtenáře zajímaly hlavně dětské nemoci displejů z organických elektroluminiscenčních diod. Konkrétně jejich životnost. "Vypalování obrazu není problémem OLED TV. Jsou ale jiné záležitosti jako např. klesající úroveň jasu, ale to je u televizorů všech technologií společné," vysvětlila manažerka Sony Petra Rysová.

Technologie OLED jde dopředu mílovými kroky, dodala Rysová s tím, že se uživatelé ani dnes nemusí bát krátké životnosti OLED obrazovek. "Je srovnatelná s dalšími technologiemi masově používaných displejů," doplnila.

A proč vůbec kupovat OLED namísto LCD nebo plazmových panelů? "Má velmi nízkou spotřebu energie, vysoce kvalitní obraz s excelentním kontrastem (až 1:1.000.000) a extrémně malou tloušťku panelu," je unisono přesvědčena česká Sony. Pro redační testy zapůjčený vzorek jejich slova jen potvrdil.

"Neprolomitelné" Blu-ray

Dalším tématem byl standard Blu-ray, resp. jeho údajná neprolomitelnost. "Někteří chytráci už jeho ochranu překonali," podotkl jeden z chatujících. "Každá i sebelepší ochrana obsahu může být prolomena," souhlasil druhý zástupce Sony Ivan Trachta.

Celá problematika je podle něj ale výrazně širší, protože souvisí se změnou distribučních modelů médií a financováním tvorby samotného obsahu. "Sony i nadále investuje prostředky do zdokonalování systému ochrany mediálních nosičů," dodal Trachta, podle něhož přílišné kopírování obsahu poškozuje producenty multimediálních děl.

Systém Blu-ray se podle Sony masově rozšíří za kratší dobu, než tomu bylo u jeho předchůdce, standardu DVD. Tomu to trvalo asi 10 let.

"Rozšíření této technologie v běžných domácnostech je částečně závislé na dostupnosti filmů v tomto formátu. To je ale spíše otázka na konkrétní vydavatele," řekl Trachta. Doplnil, že na Blu-ray nosičích vyjde první český titul v průběhu několika týdnů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám