Hlavní obsah

Počítače zahlcuje nevyžádaná reklama

Nejrozšířenějšími škodlivými programy na počítačích v ČR i ve světě byla v únoru nevyžádaná reklama, tzv. adware. Podle antivirové firmy Eset obsadily různé formy adwaru čtyři z prvních pěti míst globálního žebříčku.

Článek

Vůbec nejvíce se ve světě šířila směs škodlivých programů pod označením INF/Autorun s podílem téměř deseti procent. INF/Autorun využívá soubor autorun.inf v počítači jako prostředek k napadení počítače.

Tento soubor obsahuje informace umožňující automatický start programů poté, co je vyměnitelné médium, tedy například USB disk, CD či DVD, vloženo do počítače.

Druhé místo obsadila nová hrozba označovaná jako WIN32/Adware.SearchAid, která za jediný měsíc dosáhla osmiprocentního podílu. Jde o varianty adwaru, které modifikují výsledky vyhledávání nebo podsouvají uživateli vlastní vyhledávače. Podobná aplikace s označením Win32/Toolbar.MyWebSearch skončila na třetím místě.

V Česku se nejvíce šířily reklamní programy WIN32/Adware.SearchAid a Win32/Toolbar.MyWebSearch. INF/Autorun obsadil až třetí místo, i když útočil na tuzemské počítače třikrát častěji, než v lednu.

Reklama

Výběr článků

Načítám