Hlavní obsah

Cenový servis: Notebooky zlevnily až o 10 procent

Novinky, Jiří Adámek

Příznivě se vyvíjející kurz dolaru opět zlevnil hardware, po němž je vysoká poptávka a kde ceny ovlivňuje silná konkurence. O stovky korun jsou levnější notebooky, procesory a především grafické karty.

Foto: Ondřej Krynek, Novinky

Článek

Rychlý pokles cen hardwaru, kterého jsme byli svědky v uplynulých dvou týdnech, nebere konce. Největší vliv na strmě padající ceny má patrně oslabující dolar, následovaný hned v závěsu na březen nevídanou mírou konkurence v některých oblastech (konkrétně v případě notebooků a procesorů). Co je ale důležité a podstatné – producenti se mohou přetrhnout, aby si získali naši přízeň a dokazují to nejen rekordní počty promoakcí, ale předně již zmíněné překotné zlevňování.

Acer nejlevnější

Existuje-li nějaký druh počítačového hardwaru, o němž lze s čistým svědomím říct, že se jej konkurenční boj poslední dobou týká bezprostředně nejvíc, jsou jistojistě notebooky. Ani uplynulých sedm dní nebylo žádnou výjimkou, boj spolu v nižších cenových úrovních svedly především společnosti Asus a Fujitsu-Siemens, když překvapivě snížily ceny řady modelů až o deset procent. Lze jen spekulovat, že tak činily v reakci na Acer, který si stále drží na českém trhu prim a zlevňuje průběžně tak, aby byl stále nejlevnější na trhu.

Faktem ovšem zůstává, že v segmentu středního proudu začíná být pěkně horko, a s posunem ceny průměrně vybavených modelů k 15 tisícům korun, lze očekávat „houstnutí“ atmosféry i u dražších kategorií přenosných počítačů.

AMD vs Intel

I u procesorů značně přituhuje. AMD se rozhodlo zatraktivnit své čtyřjádrové procesory Phenom, jimž se zatím od odborných médií nedostalo příliš pozitivní publicity, a to snížením cen v řádu asi deseti procent. Její modely by tak za předpokladu nečinnosti Intelu mohly směle zlákat potenciální kupce příznivou cenou.

Ke škodě AMD se k podobnému kroku odhodlal i Intel a ačkoli jeho procesory z řady Core 2 Duo a Core 2 Quad jsou levnější pouze o pět procent, nedá se tím pádem jednoznačně říct, jaký z konkurenčních modelů je vlastně tím cenově výhodnějším.

Velmi dobře se nicméně po výrazném zlevnění začaly prodávat některé z dvoujádrových procesorů X2. Patrně především do hráčských sestav jsou velmi dobrou alternativou levnějších dvoujádrových Pentií Dual-Core, které pro změnu sbírají úspěchy spíš v kancelářském segmentu a u hráčů příliš nebodují.

Nevelký zájem o nejlevnější procesory prokazuje i fakt, že slevy u těchto modelů se (nejen) v tomto týdnu pohybovaly spíš v řádu jednotek procent. Můžou za to také množstevně nevelké odběry koncových zákazníků – nejméně výkonné procesory spíš montují výrobci počítačů do svých levných sestav.

Nejprodávanější grafiky zlevňují

Skvěle se v uplynulém týdnu dařilo grafickým kartám – alespoň co se finanční stránky věci týče. Nejprodávanější modely s čipy nVidia, GeForce 8800GTS a 8800GT si odepsaly asi 4 procenta, což v případě druhé jmenované představuje dvoutýdenní kumulovaný pokles o víc než dvanáct procent.

Neméně zajímavé slevy předvedla i většina karet se srdcem od AMD – především ty osazené premiantem současné nabídky kalifornského výrobce, čipem HD3870. Podařilo se jim dosáhnout slev výjimečně až na úrovni sedmi procent. I u grafik ale bylo patrné, že levnější karty nezlevňují ani vzdáleně tak ochotně, jako zástupci nejprodávanějších modelových řad.

V tabulce jsou uvedeny doporučené koncové ceny bez DPH 19% platné ke dni vydání článku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám