Hlavní obsah

Intel představil svůj nejmenší čip pro přenosná zařízení

– SANTA CLARA
Novinky, adr

Americký Intel představil svůj zatím nejmenší procesor vyrobený speciálně pro přenosná zařízení MID (Mobile Internet Devices) a pro jednoduché, cenově dostupné počítače. Procesor je navržen tak, aby spotřebovával co nejméně energie a umožnil připojení k internetu.

Foto: Novinky

Intel představil nové čipy pro ultramobilní zařízení

Článek

Čip s plochou méně než 25 mm2 je zatím nejmenším procesorem, jaký dosud Intel vyrobil. Podle zástupců firmy jde rovněž o model s nejnižší spotřebou energie ve srovnání s jinými mikroprocesory této společnosti.

Firma také představila procesorovou technologii Intel Centrino Atom, kódově označovanou Menlow, speciálně upravenou pro přenosná zařízení. Ultramobilní procesory budou uvedeny na trh v průběhu tohoto roku.

Snímek jádra procesor rodiny Intel Atomfoto: Novinky

Platforma Centrino Atom je složena z několika čipů, které jsou navrženy pro připojení k internetu prostřednictvím kapesních zařízení. Procesory Atom jsou postaveny na nové mikroarchitektuře, která je však kompatibilní s instrukční sadou Core 2 Duo.

Design podporuje režim více vláken (multiple threads) pro dosažení lepšího výkonu a rychlejší odezvy systému. Jedenáct jader procesoru Intel Atom, z nichž každé obsahuje 47 miliónů tranzistorů, by se dohromady vešlo na plochu americké jednocentové mince.

Silverthorne a Diamondville se představují

Nové procesory, kódově označované Silverthorne a Diamondville, budou vyráběny 45nanometrovou technologií. Výrobní proces zahrnuje i použití technologie Hi-K Metal Gate.

Procesory mají tepelný výkon TDP (Thermal Design Power) v rozsahu 0,6–2,5 wattu a dosahují rychlostí až 1,8 GHz v závislosti na potřebách zákazníka. Pro srovnání, dnešní běžně prodávané mobilní procesory Core 2 Duo mají TDP v rozsahu 35 wattů.

Čip série Atom určený do kapesních zařízení. Omluvte sníženou kvalitu záznamu.foto: Novinky

„Toto je náš nejmenší procesor sestavený z nejmenších tranzistorů na světě,“ řekl výkonný viceprezident Intelu Sean Maloney.

„Tento malý zázrak je zásadním zlomem v designu procesorů. Je miniaturní, ale dostatečně výkonný na to, aby u přenosných zařízení umožnil plně využít všech možností internetu. Věříme, že to povede k inovacím v celém odvětví.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám