Hlavní obsah

Technologický veletrh CeBIT myslí i na ekologii

Vedle velkých obrazovek a nejnovějších technologických novinek se letošní veletrh CeBIT bude věnovat i tomu, jak se odvětví vyspělých technologií snaží zmírňovat dopady na životní prostředí. Uvedli to organizátoři veletrhu.

Článek

Světový veletrh informačních technologií, telekomunikací a služeb CeBIT začíná v úterý a potrvá do 9. března. Představí se na něm 5500 vystavovatelů ze 75 zemí světa. Mnozí z nich představí nové plány a postupy, jak například vyrábět efektivnější servery, které mají nižší spotřebu elektřiny, nebo datová centra bez emisí oxidu uhličitého.

Veletrh ukáže především nejnovější mobilní telefony, tenké laptopy či obří ploché televizory. Zaměření na ekologii na této akci ale pomůže rozšířit tyto snahy napříč celým odvětvím, uvedl jeden z manažerů divize Microsoft Germany.

Podobně se vyjádřil i jeden z šéfů softwarové divize IBM. Na výrobu energeticky úsporného zboží za přijatelné ceny přechází například německo-japonský Fujitsu Siemens.

Firmy chtějí snížit produkci skleníkových plynů

Organizátoři veletrhu spolupracují se skupinou Climate Savers Computing Initiative (CSCI), kterou založily počítačové firmy v minulém roce. Cílem sdružení je snížit roční produkci skleníkových plynů z počítačů o 54 miliónů tun. Jeho členy jsou například Microsoft, Google, Intel a IBM.

Manažer společnosti Cisco Systems Jan Roschek odhaduje, že se sektor informačních technologií podílí na světové produkci CO2 zhruba dvěma procenty. Snížením energetické náročnosti odvětví zároveň uspoří. Vzorem jde sám CeBIT, který předvede ukázkovou kancelář s ekologickými podněty pro každodenní praxi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám