Hlavní obsah

Neznámá firmička chce prodávat placku s kapacitou 100 GB

Novinky, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Souboj DVD nové generace, který vyhrála japonská Sony a její Blu-ray disk, neskončil. Tvrdí to společnost New Medium Enterprises (NME), která chce ještě letos dostat do obchodů disk s kapacitou 100 GB.

Článek

Placka by tak nabídla dvojnásobnou kapacitou ve srovnání s dvouvrstvými Blu-ray disky (přibližně 50 GB).

"Naše technologie je dostatečně robustní. Zákazníkům nabídne věrnou HD kvalitu za cenu, která bude pro ně přijatelná," tvrdí zástupce NME Geoff Russell.

"Naše technologie je dostatečně robustní. Zákazníkům nabídne věrnou HD kvalitu za cenu, která bude pro ně přijatelná," tvrdí zástupce NME Geoff Russell.

Takzvaný HD VMD kotouč se sestává z více optických vrstev. Každá z nich může nést maximálně 5 GB dat. To při použití 20 vrstev dává úctyhodný prostor s kapacitou 100 GB. Podle expertů se tak disk vzdáleně podobá vícevrstvému DVD nosiči.

Disky by fungovaly v běžném DVD přehrávači

Technologie používá pro čtení dat běžný červený laserový paprsek, s nímž pracují DVD přehrávače. Disky by tak byly kompatibilní téměř se všemi DVD mechanikami. Problémem, kterého se NME stále nezbavila, je ale výroba HD VMD kotoučů. Společnost dnes umí vyrábět "pouze" 30 GB disky.

Kdy se však HD VMD kotouče ukáží na trhu je ve hvězdách. Firma dosud neuvedla jediný film na svém HD VMD nosiči, rovněž nemá podepsanou smlouvu s žádným hollywoodským studiem, které by na něm uvedlo či chtělo uvést svůj film.

Zástupci NME jsou však optimističtí. Podle nich se technologie prosadí "v několika zemích již příští kvartál."

Reklama

Výběr článků

Načítám