Hlavní obsah

Sharp a Sony vytvoří podnik na výrobu LCD

Novinky, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonské technologické koncerny Sharp a Sony počátkem týdne podepsaly zatím nezávaznou smlouvu o záměru založit společný podnik na výrobu a prodej obrazovek z tekutých krystalů. Ty se budou vyrábět v právě budované továrně Sharpu v japonském Sakai (prefektura Osaka).

Článek

V Sakai plánuje Sharp produkovat skleněné substráty v pořadí už desáté vývojové generace. Toto sklo dovoluje produkovat velkoplošné panely ekonomičtěji než jeho předchozí generace. Z velkých LCD televizorů mají výrobci vyšší ziskové marže.

Obě společnosti pokračují ve vyjednávání se záměrem, že vstoupí do společného podniku k 30. září letošního roku. Až smlouva o společném podniku vstoupí v platnost, musí vzniklé uskupení ještě schválit vláda.

Formálně bude společný podnik Sharpu a Sony založen příští rok v dubnu. Toto datum se ještě může změnit, podotkli zástupci obou firem. Pokud vše půjde podle plánu, pak se výroba rozjede na sklonku fiskálního roku 2009.

Sharp bude vlastnit 66 procent podniku, Sony zbylých 34 procent. Továrna má produkovat 72 000 substrátů měsíčně, krátce po spuštění výroby to bude jen polovina.

Podle výzkumné společnosti DisplaySearch by tržby z prodeje LCD televizorů do roku 2009 měly stoupnout o 80 procent na 88,3 miliardy dolarů (1,8 biliónu Kč). Naopak u plazmových televizorů se mají ve stejném období snížit o devět procent na 16,8 miliardy dolarů.

Reklama

Související články

Sharp postaví novou továrnu na LCD obrazovky

Japonská společnost Sharp investuje do výstavby nové továrny na obrazovky z tekutých krystalů (LCD) v Japonsku 380 miliard jenů (65,4 miliard Kč). Nová továrna...

Výběr článků

Načítám