Hlavní obsah

Inženýr se na netu vydával za prince, jde na tři roky do vězení

RABAT

Soud v marocké Casablance poslal koncem února na tři roky za mříže mladého inženýra informatiky. Ten se na internetovém serveru Facebook vydával za prince Mulaje Rašída, mladšího bratra krále Muhammada VI. Viník musí kromě toho zaplatit pokutu, která v přepočtu činí asi 30 000 korun.

Článek

Státní žalobce požadoval pro sedmadvacetiletého Fuada Murtadu "exemplární trest, protože využíval nepravdivé údaje a uzurpoval si totožnost prince".

Obhajoba naopak předložila žádost o osvobozující rozsudek. Advokát obviněného muže poukazoval na fakt, že ve Spojených státech ani v Evropě nejsou skutky tohoto rázu důvodem k soudnímu procesu.

"Na Facebooku je možné najít stránky (francouzského prezidenta Nicolase) Sarkozyho, (prezidenta USA George) Bushe či (bývalého britského premiéra Tonyho) Blaira stejně jako různých sportovních či filmových hvězd, aniž by bylo možné ověřit, že jde skutečně o stránky těchto osobností," zdůraznil za obhajobu advokát Ali Ammar.

Advokát také upozornil, že jeho mandant se nedopustil vydírání, ani se nedotkl ničí cti.

Předsedovi soudního tribunálu odsouzený Murtada řekl, že v žádném případě nechtěl prince nějak poškodit. Zdůraznil, že králova bratra "obdivuje, má ho rád a nezpůsobil mu žádnou újmu". Ujistil také, že šlo o pouhý žert, ale porotu tím neobměkčil.

Reklama

Výběr článků

Načítám