Hlavní obsah

Británie chce omezit připojení těm, kteří nelegálně stahují

Britská vláda pracuje na předpisu, který by nařídil firmám poskytujícím připojení k internetu (ISP), aby pozastavily nebo zcela zastavily služby klientům, kteří nelegálně stahují hudbu a filmy. Vládní úředníci to uvedli počátkem týdne.

Článek

Vláda požádala tyto firmy, aby dospěly se zástupci hudebního a filmového průmyslu k nějaké formě dobrovolné dohody o řešení tohoto problému. Na konci minulého roku však uplynula lhůta k jednání, aniž by řešení bylo přijato. Státní aparát tak zahajuje vlastní kroky.

Podle BBC v Británii nelegálně stahuje soubory, k nimž má práva někdo jiný, asi šest miliónů lidí ročně. Hudební a filmové společnosti uvádějí, že tato trestná činnost je připravuje o milióny liber.

Podle deníku The Times chce vláda své první návrhy zveřejnit příští týden. ISP by podle návrhu měly zákonnou povinnost podniknout kroky proti těm, kteří opakovaně stahují nelegální kopie souborů. Za první porušení tohoto zákazu by uživatel dostal varovný email, po druhém by bylo připojení dočasně zastaveno a po třetím porušení by s nimi ISP byl povinen zrušit smlouvu.

ISP by byly pokutovány

Firmy, které by obcházely připravovaný zákon, by čelily sankcím ze strany vlády. Podrobnosti o lidech, kteří jsou podezíráni, že nelegálně stahují cizí materiál, by mohly být předány soudům.

Jednání mezi ISP a zástupci Hollywoodu a hudebních studií trvají už několik měsíců. Podle Timesů patří k hlavním sporným bodům, kdo bude rozhodovat ve sporech, když například zákazník uvede, že se stal obětí narušení bezpečnosti své bezdrátové domácí sítě.

Podobné kroky, jaké nyní připravuje Británie, už přijaly Spojené státy a Francie. To vyvolává tlak na britskou vládu, aby byla v boji proti pirátům rozhodnější.

Reklama

Výběr článků

Načítám