Hlavní obsah

Sítě WiMAX šířili v Barceloně z pojízdných vozítek

Novinky, adr

Během veletrhu Mobile World Congress v Barceloně mohli jeho návštěvníci využít neomezený přístup k internetu nebo telefonovat pomocí VoIP protokolu. Umožňovala jim to mobilní technologie WiMAX, kterou pořadatelé šířili z kompaktních vozítek.

Foto: Novinky

WiMAX v Barceloně

Článek

Návštěvníci kongresu měli také možnost živě sledovat streamové video pořízené webovou kamerou přímo z místa, kde se řidič a vozítko zrovna nacházejí.

WiMAX v Barceloněfoto: Novinky

Integrovaný Wi-Fi/WiMAX modul Intelu, kódově Echo Peak, se poprvé ukáže v nové generaci notebooků založených na nových procesorech Intel Centrino s kódovým jménem Montevina.

Tyto notebooky a procesory budou na trh uvedeny ve druhé polovině tohoto roku.

WiMAX v Barceloněfoto: Novinky

Wimax (Worldwide Interoperability for Microwave Access) je technologie, která dokáže přenášet data velkou rychlostí (hovoří se o 40 megabitech za sekundu) na vzdálenost až do desítek kilometrů.

Systém zajišťuje vysokorychlostní připojení domácích či firemních koncových uživatelů a mobilních bezdrátových sítí k Internetu. Technologie WIMAX by měla umožnit připojit se k přístupovému bodu na vzdálenost téměř 50 km s rychlostí přenosu dat do 70Mb/s. Poslední takzvaná třetí generace mobilních sítí (3G) nabízí ve srovnání s WIMAXem rychlost zhruba 2Mb/s.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám