Hlavní obsah

Prototypy mobilů se softwarem od Googlu jsou na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výrobci začínají představovat prototypy mobilních telefonů, které pracují s operačním systémem Android. Ten vytváří internetový vyhledávač Google. Přístroje se na trhu objeví v horizontu několika měsíců.

Článek

Předvedení prototypů na veletrhu ve španělské Barceloně je velkým krokem na cestě Googlu do světa mobilních komunikací. Google ale nepředstavil telefon, který by byl rivalem modelu iPhone od firmy Apple. Místo toho počítá s tím, že bude prodávat upoutávky ve výsledcích vyhledávání a výrobu telefonů se svým softwarem přenechal jiným.

Android je software s otevřeným zdrojovým kódem na rozdíl od operačních systémů, které dodávají společnosti Microsoft, Research In Motion, Palm či Symbian patřící Nokii. Pro pomoc při vývoji programů kolem Androidu se Google obrátil na tři desítky firem od výrobců mobilů přes softwarové po čipové podniky.

V minulém roce se světový trh s operačními systémy pro takzvané chytré mobily rozrůstal díky popularitě telefonů iPhone od Apple a také díky solidnímu prodeji levnějších modelů v této kategorii. Rozhodujícím podle analytiků bude snižování cen a v tom vidí výhodu Androidu s otevřeným kódem a nižšími náklady.

Prototyp ukázal i Texas Instruments

Využití Androidu předvedla v Barceloně například americká společnost Texas Instruments, světově největší výrobce čipů pro mobilní telefony. Jeho prototyp nabízí přístup k internetu, elektronické poště, vzkazům a videu, a to jedním tlačítkem.

Texas Instrument počítá s tím, že audio, video, navigační systémy a lepší přístup k internetu budou zvyšovat prodej mobilních telefonů do budoucna. A firmě díky tomu vzroste odbyt čipů pro mobily. Systémy pracující na Androidu předvedly v Barceloně i společnosti PLC a Marvell Technology Group, napsala AP.

Reklama

Výběr článků

Načítám