Hlavní obsah

Indové budou prodávat mobil za 350 korun

Indický výrobce telekomunikační techniky Spice představil na veletrhu Mobile World Congress v Barceloně nejlevnější mobilní telefon světa. Cena přístroje nemá překročit 20 dolarů, tedy asi 350 korun. Telefon má být dostupný během dubna na indickém trhu a později i kdekoliv na světě.

Foto: Jan Sadílek, ČTK

Indický telekomunikační výrobce Spice uvedl na barcelonské výstavě Mobile World Congress nejlevnější mobilní telefon světa.

Článek

"Lidový telefon" obsahuje hlasovou identifikaci volaných i přijímaných čísel, má univerzální nabíječku a firma jej bude dodávat i ve verzi pro slepce, uvedl předseda představenstva Bhupendra Modi.

V Česku se nejlevnější přístroje, které ovšem mají barevný displej a umí odesílat SMS, nyní prodávají kolem 1000 korun.

Telefon bez displeje o hmotnosti kolem 80 gramů pracuje v běžných sítích GSM v pásmu 900 a 1800 MHz. Podle Modiho ho tak bude moci využít kterýkoliv mobilní operátor GSM na světě. Na konci roku září využívalo služby GSM 2,5 miliardy lidí.

Indie byla loni nejrychleji rostoucím mobilním trhem s přírůstkem 80 miliónů uživatelů.

Spice zaměstnává 10 000 lidí a má odhadovanou tržní hodnotu dvě miliardy dolarů. Firma vedle výroby telefonů patří se šesti milióny zákazníků mezi šest největších mobilních operátorů v Indii. Firma na výstavě zároveň předvedla první telefon, který přehrává filmy z miniaturního disku nebo první indický 3G telefon.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám