Hlavní obsah

Cenový servis: Konkurenční boj zlevňuje notebooky

Novinky, Jiří Admek

Slevy u počítačových komponent jsou stále v nedohlednu, konkurence ale naopak tlačí dolů ceny notebooků. Další týden na trhu hardware přinesl i zajímavé novinky v oblasti procesorů.

Článek

S dalším týdnem další zajímavé slevy notebooků, tak by bez nadsázky mohlo znít prakticky permanentně motto Cenových servisů. Ačkoli minulý týden naznačil, že dovozcům a prodejcům se s cenami přenosných počítačů už příliš dolů nechce, nakonec ceny ještě v závěru měsíce o notný kus zchudly.

Slevy se nicméně netýkají všech značek – Fujitsu-Siemens a Asus zlevnily již začátkem měsíce a celkem na jejich modelech lze oproti prosinci ušetřit zhruba 10 procent. Naproti tomu Acer a HP jsou aktivní až teď a z cen svých notebooků odepsaly také zhruba 10 procent, což ale například u Aceru s ohledem na cenový pokles na přelomu roku zvedá celkový rozdíl až nad 20 procent.

V absolutních číslech se rozdíly vyšplhaly i nad 5 tisíc korun, nemluvě o stylových noteboocích, které se prodávají za řádově vyšší částky.

Notebooky vedou

Na rozdíl od notebooků stolní počítače zlevňují mnohem pomaleji. Možnou souvislost lze hledat v nepoměrně pomaleji klesajících cenách počítačových komponent i klesající poptávce po počítačových sestavách jako takové.

Maximální úspora, které bylo možné dosáhnout při odložení koupě počítače na konec tohoto měsíce, každopádně dosáhla pouhých sedm procent.

Novinky přicházejí, ceny neklesají

Nepříliš lákavě i tento týden vypadají cenové pohyby u procesorů. Trh se sice hemží novinkami – za všechny zmiňme zajímavou „osmitisícovou“ řadu modelu Core 2 Duo – slevami ale nikdo příliš nehýří.

Právě zmíněné dvoujádrové procesory od Intelu dokonce ve srovnání se začátkem měsíce o zhruba sedm procent podražily. Intel zkouší nově štěstí s dvoujádrem i v nejnižších cenových úrovních, jeho Celeron Dual-Core se prodává od přibližně 1200 korun včetně daně. Nakolik bude po prodejní stránce trefou do černého nelze zatím příliš soudit, s ohledem na přetlak v cenové hladině od 1500 korun výš mu však mnoho šancí nedávám.

AMD se zjevně vyčerpalo rapidním zlevněním v první polovině ledna, kdy ceny jeho výkonnějších procesorů spadly i o 20 procent. Jeho konkurenceschopnost v hlavním proudu spolehlivě zajišťují úspěšné procesory X2 i řada novinek (všechny stagnují na úrovni zhruba 2 tisíc korun) a tak pravděpodobně k dalším razantním slevám prozatím není pádný důvod.

Další slevy

Poměrně zajímavě se v tomto týdnu zhouply ceny některých pevných disků, převážně z dílny Western Digital. I disky ostatních výrobců lehce zlevnily, pouze tím ale dorovnaly letmé zdražení z konce uplynulého roku. Stále platí, že nejvíce jdou dolů ceny 400GB a 500GB disků, u těch s nejvyšší kapacitou je tendence k cenovým poklesům slabší, podobně jako u modelů kapacitně nejmenších.

Téměř souhlasně, o nepříliš povzbudivá dvě procenta, tento týden klesly ceny většiny grafických karet. Naopak paměti stabilizovaly svou spanilou cestu vzhůru ukotvením cen až o 20 procent výš (oproti začátku měsíce).

Nedá se přitom čekat, že by je v krátkodobém horizontu nějaký impulz výrazně tlačil dolů, pravděpodobnější jsou v únoru spíš slevy u ostatních počítačových komponent, především grafických karet. Tam je totiž konkurenční tlak mnohem znatelnější.

Reklama

Výběr článků

Načítám