Hlavní obsah

Qtrax slíbil legální stahování hudby zdarma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká internetová firma Qtrax přislíbila, že umožní uživatelům legálně a zdarma stahovat až 30 miliónů skladeb od všech předních nahrávacích společností. Služba by měla být financována příjmy z reklamy. O ně se chce Qtrax dělit s hudebními firmami.

Foto: Novinky

Portál Qtrax

Článek

Se službou Qtrax však nejsou plně srozuměny tři přední nahrávací společnosti Warner Music, Universal Music Group a EMI Group. Universal a EMI nicméně sdělily, že s Qatraxem vedou jednání. Společnost Sony BMG Music Entertainment se zatím nevyjádřila.

Šéf Qtraxu Allan Klepfisz prohlásil, že očekává, že se s firmou Warner brzy dohodne na podmínkách smlouvy. "Se všemi ostatními jsme se na všech podmínkách dohodli," řekl Klepfisz. Dodal, že v některých případech ještě nebyly smlouvy oficiálně podepsány.

Qtrax sám o sobě píše jako o "světově prvním a legálním P2P hudebním portále, z něhož si mohou příznivci hudby stahovat písně v plné kvalitě a délce." Firma rovněž uvádí, že "má podporu hlavních nahrávacích firem a jejich divizí."

Průkopníkem distribuce hudby po internetu se stala společnost Napster, která koncem 90. let umožnila bezplatnou výměnu hudebních souborů. Brzy se ale stala trnem v oku velkých nahrávacích firem, kterým začaly klesat tržby.

Podnik sérii žalob neustál a v červenci 2001 musel odejít ze scény. O dva roky později však začal podnikat jako legální placená služba, která autorská práva neporušuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám