Hlavní obsah

Nelegální stahování může EU trestat odpojením od sítě

BRUSEL

Evropská unie zvažuje odpojování uživatelů od světové sítě, pokud budou usvědčeni, že stahují nelegální nahrávky. Po EU to požadují zástupci hudebních nakladatelství.

Článek

Následují tak příklad francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, který s podobným nápadem přišel poměrně nedávno kvůli propadu prodeje klasických CD nahrávek.

"Až dosud poskytovatelé internetového připojení na svých sítích dovolovali masivní poškozování vlastnických práv, které zapříčinilo podhodnocení muziky, jež je takovými právy chráněna," uvedl server EUobserver. "Je na čase, aby se tím začala zabývat Evropská unie a vlády členských států," řekl šéf Mezinárodní federace fonografického průmyslu (IFPI) John Kennedy.

Podle IFPI nahrávacímu průmyslu stále unikají miliardy kvůli rozšířenému pirátství. Počet nelegálně stažených nahrávek prý překonává počet legálních stažení v poměru 20 : 1. To je také hlavní důvod, proč organizace přivítala Sarkozyho návrh, aby poskytovatelé internetových služeb ve Francii automaticky odpojili klienty zapletené do pirátství.

Prodej CD mezi lety 2005 a 2006 klesl o 11 procent a v poklesu pokračoval i loni. Prodej digitální hudby sice roste, avšak ve srovnání s předchozími lety výrazně zpomalil. V roce 2005 se příjmy z prodeje téměř ztrojnásobily a v dalším roce zdvojnásobily.

Reklama

Související témata:

Související články

Prodej hudby v Česku nadále klesá

Prodej hudby v České republice již několik let stále klesá. Právu to potvrdil Pavel Bodiš z české pobočky IFPI, mezinárodní organizace fonografického průmyslu....

Výběr článků

Načítám