Hlavní obsah

Microsoftu díky novým Windows masivně vzrostl zisk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SEATTLE

Zisk technologického gigantu Microsoft výrazně vzrostl. Podle zástupců firmy o 80 procent. Zasloužil se o to prodej operačních systémů Windows Vista a programů Office, tažený vysokým růstem odbytu osobních počítačů.

Článek

Tržby Microsoftu vzrostly v období od druhého čtvrtletí do konce prosince o 30 procent na 16,37 miliardy dolarů. Výsledky překonaly očekávání analytiků. Ti podle předpokládali zisk v průměru 4,35 miliardy dolarů a tržby 15,9 miliardy dolarů.

Prudký růst zisku za poslední čtvrtletí je však zkreslen výsledky z období před rokem, kdy musel Microsoft odepsat z čistého zisku asi miliardu dolarů v důsledku odkladů při uvádění operačního systému Vista a programu Office 2007 na trhy. Tyto produkty se dostaly na trh počátkem loňského roku.

Po příznivých výsledcích za první čtvrtletí, kdy zisk Microsoftu vzrostl o 23 procent, akcie firmy výrazně vzrostly. Letošní otřesy na trzích, vyvolané obavami z recese americké a z útlumu globální ekonomiky, však tyto zisky vymazaly.

Známky ekonomického útlumu však zatím na prodej počítačové techniky doléhat nezačaly a Microsoft mohl nadále těžit ze silného prodeje počítačů. Podle IDC se světový prodej osobních počítačů za poslední čtvrtletí loňského roku zvýšil meziročně o 15,5 procenta. Konkurenční firma Gartner odhadla růst na 13,1 procenta. Operačními systémy Windows je vybaveno více než 90 procent osobních počítačů světa.

Zdaleka nejvíce se na tržbách Microsoftu podílí operační systém Windows, jehož poslední verze Vista se prodává už déle než rok. Windows generují téměř 80 centů zisku z každého dolaru, který firma získá na tržbách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám