Hlavní obsah

High-tech: Pět inovací, které zásadně změní naše životy

Novinky, adr

„Next Five in Five“ je seznam inovací, které mají v příštích pěti letech změnit to, jak lidé pracují, žijí a baví se. Seznam vychází z aktuálních tržních a společenských trendů a technologií, které se právě rodí ve vývojových laboratořích.

Článek

Tento seznam vypracovaný IBM například tvrdí, že v příštích letech budeme žít ekologičtěji. "Široká řada inteligentních energetických technologií pomůže snáze udržet pod kontrolou tzv. uhlíkovou stopu,“ uvedli zástupci firmy.

S pokračujícími možnostmi přenosu dat po elektrických drátech budou myčky, klimatizace, osvětlení a další domácí spotřebiče přímo připojeny k inteligentní elektrické síti, což umožní lidem zapínat je a vypínat na dálku prostřednictvím mobilu nebo webového prohlížeče.

Kromě upozornění na zbytečně zapnuté spotřebiče bude technologie také poskytovat aktuální výpisy spotřeby elektřiny.

Způsob řízení vozidel se změní

Zcela se změní způsob řízení: vozidla a silnice se v příštích pěti letech technologicky propojí. To zajistí větší bezpečnost a pomůže vyhnout se dopravním zácpám. Vyvíjená technologie udrží provoz v pohybu, sníží znečištění, pomůže předcházet nehodám.

Auta budou vybavena technologiemi podpory řízení, jež umožní vozům komunikovat vzájemně mezi sebou a s čidly podél silnice. Vozy se tak budou moci chovat, jakoby měly reflexy, a budou schopny preventivně reagovat na nebezpečné situace. Auto automaticky upozorní na zácpu a najde náhradní trasu.

Budeme znát přesné složení potravin

Nové technologické systémy v příštích pěti letech umožní znát přesný zdroj a složení výrobků, které kupujeme. Pokrok počítačového softwaru a bezdrátových technologií poskytne přístup k podstatně detailnějším informacím.

Podle IBM budeme „znát vše od klimatu a půdy, kde byla potravina vypěstována, přes pesticidy a znečištění, jemuž byla vystavena, a energii spotřebovanou při výrobě až po teplotu a kvalitu vzduchu v přepravních kontejnerech, jimiž byla potravina převážena cestou na stůl.“

Mobil se stává peněženkou

Mobil coby peněženka již funguje v některých vyspělých zemích, do několika let se má stát možnost placení telefonem nepsaným standardem.

„Nová technologie vám umožní vyfotit si někoho v oblečení, které se vám líbí, a telefon automaticky vyhledá značku tohoto oděvu i nejbližší obchody, které jej mají na skladě. Pak se budete moci podívat, jak by tento outfit vypadal na vašem osobním avataru – trojrozměrném znázornění vaší postavy – přímo na mobilu, a požádat své přátele na různých místech, aby se na něj podívali a řekli, co si myslí,“ jsou přesvědčeni vědci IBM.

Telefon prý uživatele také povede při návštěvě města. Když zapnete mobil ve městě, kde jste na návštěvě, automaticky vám nabídne možnosti místní zábavy, aktivity a restaurace vyhovující vašim preferencím. Potom jako osobní asistent zařídí rezervace a nakoupí vstupenky.

Lékaři budou mít dokonalejší záznamy

Za pět let se lékař bude moci podívat na záznamy o pacietu zcela novými způsoby. Technologie jim umožní dívat se na lékařské snímky rentgenovým zrakem, poslouchat tlukot srdce s mimořádnou citlivostí, která odhalí i ty nejnepatrnější šelesty, a organizovat informace stejně, jako léčí pacienta.

Avatar – trojrozměrné znázornění těla – umožní lékařům vizualizovat vaše lékařské záznamy zcela novým způsobem. Budou moci klepnutím myší na konkrétní část těla spustit prohledávání vašich zdravotních záznamů a získat informace relevantní pro danou část těla, místo aby museli listovat několikastránkovými poznámkami.

Počítač automaticky porovná vizuální a zvukové detaily s tisíci nebo stovkami tisíc záznamů jiných pacientů, což umožní podstatně přesnější diagnostiku a volbu léčebných postupů na základě zkušeností s podobnými pacienty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám