Hlavní obsah

Odblokování iPhone by nemělo být ilegální

BRUSEL

Prodej mobilního telefonu iPhone americké společnosti Apple u některých mobilních operátorů by podle eurokomisařky pro ochranu spotřebitele Megleny Kunevové mohl být vnímán jako nefér. Mohlo by jít dokonce o omezování spotřebitele. Pokud si jej někdo odblokuje, nemůže to být naopak vnímáno jako porušení jakýchkoliv závazků či práv.

Článek

Komisařka to uvedla v dopise europoslanci Saidovi El Khadraouimu, o němž informoval internetový server Euractiv.

"Kontrakt, který omezuje svobodu spotřebitele určit si mobilního operátora, může být v některých případech a některými národními soudy shledán jako nefér," měla říct eurokomisařka s tím, že pokud zákazník iPhone odblokuje, nemělo by jít o porušení žádných práv.

iPhone se stal hitem

Mobilní telefon iPhone se stal hitem po svém uvedení na trh v USA loni v červnu. Za první týden si jej pořídilo přes půl miliónu lidí. Do Evropy přišel začátkem listopadu 2007. Oficiální prodej iPhonu zatím začal pouze v USA, Británii, Francii a Německu.

V sousedním Německu se daly odblokované iPhony nějakou dobu koupit, tamní zemský soud ale nedávno rozhodl, že operátor T-Mobile je může nabízet blokované pro svou síť. Odblokované přístroje je naopak možné pořídit například ve Francii. V Česku se dají koupit pouze přístroje z takzvaného šedého dovozu.

iPhone nabídne možná T-Mobile

V Česku nabídne iPhone pravděpodobně T-Mobile. Zástupci tuzemského Vodafonu a Telefóniky O2 připouštějí, že o získání práv na prodej přístroje usilují.

Eurokomisařka Kunevová nicméně sama přiznává, že s prodejem iPhonu může komise jen těžko něco udělat a že nemá v tomto ohledu žádnou pravomoc. Rozhodně se tak nedá očekávat žádné udělování pokut jako například v případě Microsoftu. Komise ovšem může sankcionovat americkou softwarovou firmu, protože se domnívá, že zneužívá dominantní postavení na trhu. Apple ovšem na trhu dominantní není a dominantní nejsou ani jednotliví mobilní operátoři.

Evropská komise již společnost Apple kritizovala v minulosti. Vytkla jí rozdílné ceny v evropských verzích internetového obchodu iTunes. Apple nakonec ovšem ustoupil a prohlásil, že ceny během prvních šesti měsíců letošního roku srovná.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám