Hlavní obsah

Rok 2008: Viry zaútočí na Windows Vista a počítačové hráče

Novinky, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší hrozby v tomto roce hrozí nejen hráčům a sociálním sítím, ale také operačnímu systému Windows Vista. V bezpečí před útočníky naopak zůstanou mobilní zařízení - například chytré telefony, uvedl bezpečnostní poradce společnosti CA.

Foto: Novinky

Počítačoví útočníci si vezmou na paškál i sociální sítě či světové události typu prezidentských voleb.

Článek

Terčem řady útoků mají být také významné události. To znamená prezidentské volby v USA a olympijské hry v Pekingu. „Představují vhodné příležitosti pro ničivé útoky a korupci nebo pro rozsáhlé krádeže informací,“ sdělili zástupci CA.

Letos mají dominovat útoky pomocí takzvaných botnetů, tedy sítí napadených počítačů, které budou automaticky vytvářet milióny nevyžádaných e-mailů. Škodlivé programy budou opět vyspělejší a začnou ve větší míře využívat utajovacích technik - zejména steganografie (utajení komunikace skrytím zprávy.) a šifrováním. Tím pomohou útočníkům skrýt své aktivity.

Hráči snadným cílem

Nadále ceněnými cíly budou hráči. Vykrádání jejich účtů v síťových hrách bude i nadále primárním cílem pro online zločince. „Hráči se tradičně na svých počítačích zaměřují spíše na výkon než zabezpečení. V roce 2008 se tak virtuální zisky internetových zločinců vyrovnají skutečným penězům,“ napsala CA.

Cílem útoků se stanou sociální sítě i služby a stránky Web 2.0. „Zatímco implementování služeb Web 2.0 je relativně jednoduché, nakonfigurovat je tak, aby byly absolutně bezpečné, je poměrně náročné. Proto je mnoho stránek s těmito službami snadným cílem, neboť se ztěží pozná, že jsou napadeny, tvrdí experti.

Windows Vista v nebezpečí

Čím větší bude tržní podíl operačního systému Vista, tím častěji na něj budou internetoví zločinci útočit. Ačkoli se jedná podle Microsoftu o jeho nejbezpečnější operační systém, obsahoval loni dvacet slabých míst.

Naproti tomu mobilní zařízení zůstanou i nadále bezpečná. Chytré telefony a další mobilní zařízení nebudou v roce 2008 představovat pro zločince významnou příležitost. Jediná závažná chyba v zabezpečení se loni týkala zařízení Apple iPhone.

Bezpečnostní programy mohou být škodlivé

Odborníci dále upozorňují na vzrůstající počet podvodného bezpečnostního softwaru. Jeho podíl na celkovém objemu spywaru činil v roce 2007 šest procent. Podvodné aplikace se nejčastěji distribuují přes internetové reklamy.

Mnoho kriminálních aktivit pochází podle CA z východní Evropy a z Asie a zaměřuje se na země, v nichž je nejvíce internetových uživatelů. Téměř 40 % spamu proto směřovalo do USA. Dalšími cíly jsou Austrálie, Británie a Německo, následuje Latinská Amerika, Jižní Korea a Čína.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám