Hlavní obsah

Výrobce čipů Intel zvýšil zisk o polovinu, ale nesplnil očekávání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Největší světový výrobce čipů Intel zvýšil ve čtvrtém čtvrtletí čistý zisk o 51 procent na 2,27 miliardy dolarů. Zapříčinila to zvýšená poptávka po mikroprocesorech. Výsledky však zaostaly za očekáváním analytiků. Kvůli tomu akcie společnosti propadly o 15 procent.

Článek

Tržby stouply o 10,5 procenta na 10,7 miliardy dolarů z 9,69 miliardy před rokem. V tomto čtvrtletí očekává firma tržby 9,4 až 10,0 miliardy dolarů. "Zklamaly mě vyhlídky pro tržby. Zklamala mě rovněž kontrola nákladů," řekl agentuře Reuters analytik Doug Freedman ze společnosti American Technology Research.

Finanční ředitel Intelu Stacy Smith uvedl, že poptávka ve čtvrtém čtvrtletí byla silná a že podnik během něj nezaregistroval žádné známky hospodářské recese ve Spojených státech. Dodal však, že firma je nyní vzhledem k vývoji americké ekonomiky opatrná.

Bývalý guvernér americké centrální banky Alan Greenspan tento týden prohlásil, že ekonomika Spojených států už je možná v recesi a pokud ne, moc jí k tomu nechybí. Generální ředitel Intelu Paul Otellini však uvedl, že zatím na žádné známky recese nenarazil.

Šéf Intelu: máme za sebou úspěšný rok

„Rok 2007 byl pro společnost Intel v oblasti inovací průlomovým rokem,“ uvedl Paul Otellini, šéf Intelu. „Těžili jsme z investic do nových produktů a z úsilí o zvýšení efektivity. Do roku 2008 vstupujeme s historicky nejlepší možnou kombinací produktů, křemíkové technologie a vůdčím postavením ve výrobě.“

Čím Intel zklamal analytiky

Rekordní příjmy ve výši 10,7 miliard dolarů byly o 88 miliónů dolarů pod průměrnou hodnotou očekávaného výsledku. Příjmy z prodeje produktů v oboru výpočetní techniky byly v rámci očekávání, zatímco příjmy z prodeje pamětí NAND byly nižší než očekávané.

Náklady na restrukturalizaci a pokles hodnoty aktiv ve výši 234 miliónů dolarů byly vyšší než předpovídaných 130 miliónů dolarů.

Firma naopak potěšila finanční experty výší hrubé marže. Ta se vyšplhala k 58,1 procentům, což je oproti třetímu čtvrtletí o 6,9 procentních bodů více

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám