Hlavní obsah

Průzkum: Většina uživatelů počítačů se považuje za odborníky

Novinky, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co Evropan, to znalec přenosných počítačů. Alespoň to o sobě tvrdí 67 procent uživatelů, kteří se zúčastnili průzkumu výrobce mikročipů Intel. Nejvíce sebevědomí v tomto směru prokazují Italové a Španělé.

Článek

Podle analýzy si drtivá většina uživatelů (98 procent) považuje vlastních počítačových znalostí. Celých 67 procent pak dokonce samo sebe hodnotí jako počítačové odborníky. Mezi muži panuje v tomto směru vyšší sebevědomí. Za experta v počítačových znalostech se označilo 26 procent dotázaných mužů. Ženy k počítačové gramotnosti přistupují skromněji, jen 8 procent z nich se zařazuje mezi expertky v tomto oboru.

Za národ s největšími znalostmi v oblasti notebooků se pokládají Italové a Španělé. Naproti tomu se například Britové skromně zařazují mezi průměr. Z průzkumu lze vyčíst, že ono vysoké sebevědomí respondenti získávají převážně v souvislosti s tím, že své znalosti považují za součást vlastního životního stylu.

Vysoce se hodnotí i Češi

Notebooky využívají velmi často k nákupům po síti, přístupu k internetovému bankovnictví nebo sdružování do on-line komunit. Češi se hodnotí také poměrně vysoko. Nadpoloviční většina majitelů notebooku své počítačové znalosti hodnotí jako pokročilé (51 %) nebo se považují za experty. Expertů je v Česku podle výzkumu 15 procent z dotázaných.

Nakupování po internetu se dotazovaným uživatelům notebooků zdá bezpečné. Obchodování on-line se stává stále rozšířenějším díky své jednoduchosti a pohodlnosti. Až 70 procent dotázaných nakupuje přes internet jednou či vícekrát týdně a vyhýbají se tak frustrujícím vánočním a novoročním frontám v obchodech.

Další populární činností prováděnou přes internet je internetové bankovnictví. Celých 75 procent uživatelů provádí správu svých financí on-line.

Jak dobře rozumíte přenosným počítačům?
Míra odbornosti v %ZačátečníkPokročilýZnalecExpert
Angličané5424310
Švédové2354914
Španělé2284723
Rusové3255616
Češi2325115
Italové1264924
Němci2344816
Francouzi3374713
Poláci1245619
Celkově2315017

Anketu pro Intel vytvořila firma Loudhouse. Ta zjišťovala trendy a postoje panující mezi uživateli přenosných počítačů v devíti zemích Evropy: České republice, Francii, Německu, Itálii, Polsku, Rusku, Španělsku, Švédsku a Anglii. Během prosince 2007 bylo dotazováno 2700 uživatelů – tedy 300 v každém ze zmiňovaných států.

Anketa

Považujete se za odborníky na osobní počítače?
Ne, jsem začátečník
6,1 %
Něco o počítačích vím
30,2 %
Patřím mezi pokročilé uživatele
47,6 %
Jsem počítačový expert
16,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2510 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám