Hlavní obsah

Šíření Simpsonových na internetu bude mladíka stát 150 000 korun

PRAHA

Devatenáctiletý mladík, kterému dosud za umístění nelegální kopie amerického animovaného snímku Simpsonovi ve filmu na internet hrozilo vězení a několikamiliónová pokuta, uhradí společnosti Bontonfilm pouze částku 150 000 korun. Informoval o tom časopis Týden.

Článek

Muž z Kaplice na Českokrumlovsku byl původně nepravomocně odsouzen k devíti měsícům vězení s podmínkou na dva roky a povinnosti nahradit způsobenou ztrátu, kterou Bontonfilm vyčíslil na 5,5 miliónu korun.

Takovéto odhady jsou však velice diskutabilní. Vycházejí z předpokladu, že lidé, kteří se na film podívají doma zadarmo, by neváhali jet např. do multikina a zaplatit tam relativně vysoké vstupné.

Pirát se omluvil

Pirát však společnost obměkčil omluvou a slibem, že bude při preventivních akcích České protipirátské unie (ČPU) působit jako odstrašující příklad. "Bude nám pomáhat odrazovat případné následovníky," uvedla ředitelka ČPU Markéta Prchalová.

"Obviněný je mladý, dosud netrestaný muž. Když obě strany začaly vyjednávat o náhradě škody, mohl jsem rozhodnout o odklonu trestního stíhání," uvedl soudce Ondřej Círek. Lhůtu, do níž pirát musí peníze zaplatit, určí probační a mediační služba.

Film natočil na digitální kameru

Mladík kopii Simpsonových natočil v multikině v Českých Budějovicích digitální kamerou skrytou v batůžku. Policisté jej do tří dnů vypátrali a obvinili z porušování autorských práv. Podle Prchalové vyvolala krádež a šíření filmu na internetu velký mediální ohlas. V Česku se totiž film objevil v distribuci dříve než v ostatních zemích, neboť česká premiéra předcházela uvedení filmu i v zemi původu - v USA. Nelegální kopii snímku si podle odhadu ČPU stáhly desetitisíce lidí.

Někteří z nich ji navíc dále šířili, například osmnáctiletý správce počítačové sítě jedné z brněnských středních škol. V jeho domácím počítači kriminalisté našli desítky nelegálních kopií filmu a seriálů, a mladík se k činu přiznal. Škodu, kterou způsobil, zatím policisté nevyčíslili a proto se ani neví, jaký trest mu hrozí.

Podobné úniky filmových trháků krátce po premiéře nejsou ojedinělé. Z filmů českých tvůrců byli podobným způsobem šířeny například snímky Vratné lahve Jana Svěráka a Medvídek Jana Hřebejka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám