Hlavní obsah

Nový laptop od Toshiby Portégé R500 váží 779 gramů

Novinky, adr
PRAHA

Toshiba uvedla na trh svůj nejnovější miniaturní notebook Portégé R500. V přední části je laptop silný pouze 19,5 milimetru, váží 779 gramů. R500 údajně pracuje s nejtenčí optickou mechanikou na světě s tloušťkou sedm milimetrů a hmotností 92 gramů.

Článek

„Malých rozměrů R500 bylo docíleno také zmenšením základní desky, která zabírá pouze čtvrtinu plochy notebooku a váží 20 gramů,“ uvedli zástupci Toshiby.

Data posílá notebopok na 12.1“ širokoúhlý displej s LED podsvícením. I díky němu se mlůže R500 s šestičlánkovou baterií a SSD pevným diskem chlubit výdrží až 12 hodin.

:. Toshiba Portégé R500

Displej může používat k podsvícení i okolní světlo. "Pokud sedíte například v kanceláři, postará se o všechno LED. Venku za denního světla není však umělé podsvícení displeje schopno podat dostatečný výkon. To ve výsledku znamená, že obraz na displeji je obtížně viditelný. Pokud však zapnete speciální systém, bude denní světlo dopadající na displej použito po svém odrazu jako podsvícení,“ uvedl výrobce.

Pevný disk nahradila flash paměť

Portégé R500 je na trhu od loňského listopadu. Tehdy se však dodával jen s pevným diskem. Nyní se objevila technologicky zajímavější varianta tohoto modelu s úložným prostorem, který je tvořen flash pamětí (solid state disc s kapacitou 64 GB).

:. Toshibu Portégé R500 charakterizuje supertenká DVD vypalovačka.

Nasazením flash paměti systém rychleji přistupuje k datům, hbitěji se spouští systém. SSD vydává také mnohem méně tepla, protože se v něm nenachází žádné mechanické části. S tím je spojena i nižší spotřeba energie a vyšší bezpečnost dat.

Pro připojení do domácí či firemní sítě lze použít gigabitovou síťovou kartu nebo WiFi. Přítomno je i Bluetooth 2.0 rozhraní. Systém stojí na technologii Intel Centrino Duo (1,2 GHz), pracuje se dvěma gigabyty RAM. Předinstalován je systém Windows Vista Business Edition.

Cena přístroje není malá. V uvedené konfiguraci se pohybuje kolem 64 000 korun s daní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám