Hlavní obsah

Ploché televize budou bez kabelů, možná ještě letos

NEW YORK

Velká plochá obrazovka visící na stěně jako obraz vypadá dobře, ale kabel k ní vedoucí už ne. Výrobci si s tímto problémem dokázali poradit - vyvinuli technologie pro bezdrátový přenos obrazu v kvalitě s vysokým rozlišením (HD - High Definition). Tyto HD televizory vybavené bezdrátovou technologií by se mohly na pulty obchodů objevit už o letošních Vánocích.

Článek

Nejméně tři bezdrátové technologie k HD televizorům se představí na veletrhu elektroniky, který začne v pondělí v Las Vegas. Největším hráčem na trhu bude zřejmě konsorcium WirelessHD, za nímž stojí největší asijské elektronické koncerny včetně Toshiby a Sony.

Jde o neobvyklé spojení, protože průmysl domácí zábavy zpravidla nebývá průkopníkem v bezdrátových technologiích. Ty většinou vyvinuli výrobci mobilních komunikací a počítačových sítí. Konsorcium má údajně oznámit, že se k němu přidal i čipový gigant Intel, který má silnou pozici v bezdrátovém přenosu WiFi a WiMax.

Konsorcium již má návrh čipů, které paprskem zanesou zvukový a obrazový HD signál ze set-top boxů, DVD přehrávačů a digitálních kamer do televizí. Snahou je tyto čipy zabudovat a nenechávat je jako přídavné adaptéry.

Technologie pokryje celý pokoj

WirelessHD již zajistila to, aby technologie pokryla celou místnost, ale aby její signál nepronikl do sousedního bytu ani sousedních pokojů. Využívá přitom nepoužívané pásmo radiových vln kolem 60 gigahertzů. Na rozdíl od jiných bezdrátových obrazových technologií nemusí WirelessHD komprimovat signál, což by kvalitě obrazu uškodilo.

Konsorcium vedle Sony a Toshiby přitom zahrnuje i další giganty z oboru. Součástí WirelessHD jsou i Matsushita se svou značkou Panasonic, NEC, LG Electronics a Samsung Electronics.

O bezdrátovém přenosu videa s vysokým rozlišením se mluví několik let a několik firem ohlásilo své produkty, aniž je pak ale ukázaly. Kvůli technickým potížím se jim je nepodařilo dotáhnout do konce. Například na loňském veletrhu představil svůj systém Philips s tím, že bude v prodeji během roku 2007. Od té doby se ale o něm neslyšelo.

Cena řešení - zhruba 2000 Kč

Další obětí vlastního optimismu byl Pulse-Link, který čipy vyvíjí. Původně chtěl začít prodávat čipy, které vysílají HD signál, v roce 2005. "Není to tak jednoduché," přiznal prezident a provozní ředitel společnosti tento týden. Letos je již Pulse-Link připraven a firma Westinghouse Digital Electronics na veletrhu představí LCD televizor se zabudovaným čipem od něj.

Cenu Westinghouse ještě neurčil. Jeho manažeři ale říkají, že každý konec bezdrátového spojení zvýší cenu o 100 dolarů (o 1777 Kč). Televizor s úhlopříčkou 119 cm přitom nebude pro domácnosti, ale pro obchodní a veřejná místa.

Pulse-Link označuje svou technologii jako ultraširoké pásmo (UWB). S ní pracují i čipy od firmy Tzero Technologies, které se na veletrhu také představí. Třetí technologií je WiFi, která se ale hodí spíše pro datové sítě; pro přenos videa je nejméně vhodná, protože je nejpomalejší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám