Hlavní obsah

Záloha na tři způsoby: Western Digital My Book Home 1TB

Novinky, Marek Schäferling

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zálohování dat není vůbec složitá činnost, zvlášť když používáte externí disk. Proti zálohováním na optická média jde o proces rychlejší, pohodlnější a prakticky samoobslužný. Že nejde jen o prázdné fráze jsme si ověřili při testování terabytového externího disku WD s připojením přes USB, FireWire i eSATA zároveň.

Článek

Western Digital My Book Home

Jak název napovídá, je zařízení určeno především k domácímu použití. Základem je klasický 3,5" pevný disk umístěný ve slušivém matně-černém boxu. Design skřínky opravdu připomíná knihu, a protože výrobce myslel ryze prakticky, lze disk opravdu do poličky mezi knihy postavit. K tomu účelu najdeme na nejmenší straně pryžové nožičky zamezující přenosu vibrací.

Když poprvé otevřete krabici překvapivě rozumných rozměrů, kromě disku z ní vylovíte ještě napájecí adaptér 110/230V, USB propojovací kabel, FireWire kabel s šesti kolíky na obou stranách a příručku uživatele. Škoda absence eSATA kabelu, budete si jej muset dokoupit.

Western dodává s diskem ještě něco software. Kromě rozsáhlého manuálu v PDF, který popisuje vše detailně a především česky, je to také aplikace "WD Anywhare Backup", automatický nástroj určený k plánovanému zálohování. Dále tam najdeme již jen demo verzi aplikace k zabezpečení a šifrování a typicky vlezlý Google desktop, který naštěstí není nutné instalovat vůbec.

Připojení, zprovoznění, rychlosti

Při zapojování si můžete vybrat hned ze třech způsobů. A všechny tři fungují zcela bez problémů způsobem plug Pokud počítač a operační systému pracují jak mají, disk se v mžiku přihlásí a funguje.

Po propojení s počítačem můžete nainstalovat, nebo spíš spustit pomocnou aplikaci pro správu disku. V "taskbaru" u hodin potom vyskočí modrá ikonka WD, pomocí které se můžete přesvědčit, zda je disk zapnutý, připojený a v případě potřeby jej odpojit.

Pokud jste studovali fotografie, určitě jste postřehli přítomnost dvou FireWire konektorů. Ty jsou zde od toho, aby k řadiči IEEE1394 (FireWire) mohly být připojeny další zařízení, nikoliv k připojení k dalšímu počítači. Disk vždy komunikuje jen s jediným počítačem.

Rozhraní se mezi sebou liší rychlostí přenosu dat. Jde o poměrně běžnou šablonu, kdy s USB zvládá maximálně 22 MB/s, FireWire přenese na disk až 26 MB/s a eSATA je víceméně limitována disky v počítači, neboť maximum jsem naměřil 48 MB/s, ale šlo by i více, kdyby to systémový disk povolil.

Zálohování dat

Můžete zálohovat dvěma způsoby. Buď vše prostě zkopírujete a nebudete se obtěžovat instalací a nastavením přiloženého programu Backup Anywhare, nebo jej nainstalujete a po prvotním nastavení budete mít "navždy" vystaráno. Výhoda zálohování přes speciální program spočívá v monitoringu nově vytvořených souborů a automatické práci programu na pozadí.

WD Backup Anywhare umí jako správný nástroj vybrat konkrétní diskové oddíly, případně adresáře a nebo jen soubory k zálohování a průběžné kontrole. Samozřejmě je možné vytvořit seznam těch položek, které zálohovat nechcete (systémová složka OS, přechodné soubory, ovladače, zdvojené adresáře) a také vše nechat kvůli vyšší bezpečnosti zaheslovat (nikoli zašifrovat!).

Aplikace běží na pozadí, informuje jen o zkopírovaných souborech, jinak nepřekáží. Ale protože používá pro zálohu kompresi (zvyšuje kapacitu), chce to dvoujádrový procesor. Jinak bude počítač poměrně hodně vytížen. Řešením je i naplánování vytvoření zálohy na čas, kdy je člověk na obědě nebo například na noc.

Hodnocení

WD My Book Home není žádné převratné zařízení. Koncepce externího disku se zálohovacím softwarem tu existuje již dlouho, ani přítomnost třech různých rozhraní (USB, FW, eSATA) není jedinečná. Ovšem v kombinaci s pěkným vzhledem, rozsáhlou dokumentací v českém jazyce a možností umístit disk mezi knihy třeba na poličku má na pultech obchodů své právoplatné místo.

Zboží zapůjčila společnost Czech Computer s.r.o.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám