Hlavní obsah

Česko zaostává v přírůstcích nových přípojek ADSL

Česká republika si za první letošní půlrok pohoršila v žebříčku srovnávajícím země světa podle počtu přípojek k vysokorychlostnímu internetu ADSL na 100 obyvatel. Počet připojení sice vzrostl ze 4,91 na 5,54 přípojky na 100 lidí, země jako Polsko, Řecko nebo Chorvatsko však rostly rychleji a Česko v hodnocení předstihly.

Článek

Česko tak skončilo mezi vyspělými státy světa páté od konce. Vyplývá to z údajů britského serveru Point-Topic.

Dříve odborníci za hlavního viníka zaostávání ČR za světem v oblasti rychlého internetu označovali největšího poskytovatele, tedy Telefóniku O2. "V současné době se však stále více jeví jako největší překážka na cestě k informační společnosti nedostatečná vybavenost českých domácností počítači," uvedl Miloslav Sova ze sdružení Internet pro všechny, které tuzemskou úroveň internetu mapuje.

Zatímco Česko mělo v polovině roku 5,5 přípojky ADSL na 100 lidí, v Norsku na čele žebříčku se stejný počet obyvatel dělil o 27 přípojek. Následovalo Finsko a Lucembursko s více než 24 přípojkami a dále Francie, Dánsko, Nizozemsko, Švýcarsko a Německo s podílem větším než 20 připojení. Na druhém konci žebříčku naopak skončily Brazílie (2,77), Čína (3,48) a Slovensko (4,09).

Počet přípojek ADSL se podle údajů Telefóniky na konci září pohyboval kolem 550 000 a do konce roku by měl celkový počet, včetně zákazníků konkurence, dosáhnout 600 000 připojení. Počet uživatelů rychlého připojení přes kabelové rozvody přesahuje 250 000 a přes bezdrátové Wi-Fi se připojuje více než 400 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám